Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία!

5/5/2017 11:05:42 πμ
"Η αγαπημένη μεταμφίεση της ευκαιρίας είναι η δυσκολία"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βρήκα κάποτε σε ένα γνωμολογικό λεξικό ένα απόφθεγμα που πολύ αγαπώ. Ανήκει στον Frank Tyger, έναν Αμερικανό σκιτσογράφο και λέει ακριβώς: «Η αγαπημένη μεταμφίεση της ευκαιρίας είναι η δυσκολία». Λοιπόν, όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα κάτι που να ταιριάζει περισσότερο στην εξέταση του μεγάλου ζητήματος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για ποια «ευκαιρία» μιλάμε;

Μα, για την επέκταση της Σύμβασης Φαρμάκων μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ, η οποία αφορά την παροχή υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Με αυτή τη σύμβαση, μια νέα επαγγελματική ύλη προστίθεται για πρώτη φορά στα φαρμακεία: προϊόντα, όπως αντλίες και συστήματα για την ενδοφλέβια ή υποδόρια έγχυση φαρμάκων, νεφελοποιητές, τραχειοσωλήνες, επιθέματα αντιμετώπισης των κατακλίσεων, ορθοπεδικές κατασκευές και τεχνητά μέλη, προϊόντα ειδικής διατροφής π.χ. για την κοιλιοκάκη, και πολλά άλλα.

 

Πώς προέκυψε αυτή η ευκαιρία; Γιατί η Πολιτεία αποφάσισε να χαλιναγωγήσει την ανεξέλεγκτη δαπάνη των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι.Π.). Εντάσσοντάς τα σε καθεστώς διακίνησης ανάλογο με αυτό του φαρμάκου (που είναι και πλήρως μηχανοργανωμένο), βάζει στην άκρη τις μέχρι τώρα αδιαφανείς διαδικασίες εμπορίας τους και τα μονοπωλιακά κυκλώματα που συντηρούσαν την προκλητή ζήτηση, την αλόγιστη χρήση και το υψηλό επίπεδο των τιμών τους. Με αυτόν τον τρόπο ευεργετούνται και οι ασφαλισμένοι, καταναλωτές αυτών των Ι.Π., γιατί τα προμηθεύονται πλέον χωρίς να προκαταβάλουν την αξία τους, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους (όταν απαιτείται).

 

Και θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί και η «ευκαιρία» για την απόκτηση μιας νέας επαγγελματικής ύλης εμφανίστηκε «μεταμφιεσμένη σε δυσκολία»;

Πρώτα από όλα, γιατί ο κλάδος ταλαιπωρήθηκε στο πρώτο στάδιο εφαρμογής της σύμβασης, από τα «εμβρυϊκά» προβλήματα λειτουργίας του συστήματος καταχώρησης των συνταγών, καθώς ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε για μια ακόμα φορά βιαστικός, πρόχειρος και απροετοίμαστος.

Κυρίως όμως γιατί αυτή η νέα επαγγελματική ύλη είναι ένας χώρος αχαρτογράφητος για το φαρμακοποιό. Δεν γνωρίζει την αγορά της, δεν γνωρίζει καν όλα τα προϊόντα της, τους προμηθευτές, τα περιθώρια της κερδοφορίας, τους όρους και τις συνθήκες της συναλλαγής χονδρεμπορίου-λιανεμπορίου της.

Θα μπορέσει ο κλάδος να υπερβεί τις δεδομένες αντιξοότητες μιας τόσο ανταγωνιστικής αγοράς, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια ορθολογική κατανομή του τζίρου μεταξύ των φαρμακείων; Δύσκολα πράγματα, που πρέπει όμως αποφασιστικά ο φαρμακοποιός να τα αντιμετωπίσει και να τα υπερβεί.

 

Όμως, είναι η ώρα να αποκαλύψουμε τη μεταμφίεση της δυσκολίας, ώρα να αφαιρέσουμε τα εισαγωγικά από τη λέξη «ευκαιρία»!

Επειδή, η νέα επαγγελματική ύλη των Ι.Π. δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς:

  • να αυξήσουν σημαντικά τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία σε μια αγορά, της οποίας ο ετήσιος τζίρος εκτιμάται στο 1 δισ. €
  • να διευρύνουν τον επιστημονικό-συμβουλευτικό τους ρόλο και τη σχέση τους με τον ασθενή και στα άλλα υλικά και προϊόντα που απαιτεί η φροντίδα της υγείας του, εκτός από το φάρμακο
  • εκμεταλλευόμενοι την εμπορία των ιατροτεχνολογικών in vitro διαγνωστικών τεστ, να πραγματοποιούν εξετάσεις στα φαρμακεία, ώστε να αποτελέσουν σημεία παροχής φροντίδας στον ασθενή (point of care testing)
  • διαθέτοντας πλέον την κατάλληλη ύλη, να διεισδύσουν δυναμικά στα κανάλια του Home και Hospital Care.

 Μπροστά σε μια τέτοια μεγάλη ευκαιρία, ο κλάδος δεν έχει το ελάχιστο περιθώριο για μεμψιμοιρίες και δισταγμούς μπροστά στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, ώσπου να κατακτήσει αυτήν την τόσα υποσχόμενη αγορά. «Αν παρουσιασθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, μην κατεβάζεις τα στόρια», υποστηρίζει ο Tom Peters, Αμερικανός «γκουρού» του management, κι είναι μια προτροπή που πρέπει οι φαρμακοποιοί να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.


ΠΗΓΗ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, τεύχος 162

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο