Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί μπορούν να προσφέρουν πολλά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

28/4/2017 10:47:50 πμ
Ξεκάθαρο μήνυμα του αρμόδιου γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ξεκάθαρη είναι η άποψη του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού, ο οποίος έχει επιφορτιστεί να κάνει πράξη την ανάπτυξη της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν και πρέπει να μετέχουν στην ΠΦΥ «σε επιλεγμένες δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Στην τοποθέτηση της δημοσιογράφου πως η κυβέρνηση «κατηγορείται» ότι καταργεί τις ειδικότητες και αναθέτει το σύνολο της ΠΦΥ σε ανειδίκευτους γιατρούς, μαίες και φαρμακοποιούς, ο κ. Βαρδαρός –μεταξύ άλλων– απαντά με νόημα:

«Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκτός από τους εξαιρετικούς γιατρούς μας, χρειαζόμαστε και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση κάθε καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη, όμως έχουμε την προσδοκία από τους επαγγελματίες Υγείας και τις επιστημονικές ενώσεις τους να γνωρίζουν τι προβλέπει η διεθνής βιβλιογραφία και οι κατευθύνσεις διεθνών οργανισμών και να μην αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις συντεχνιακά ή ακόμη χειρότερα κομματικά».


«Γιατί είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία να ενταχθούν οι φαρμακοποιοί, σε μια λογική συμμετοχής σε επιλεγμένες δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας, για τον πληθυσμό μέσα από μία ευρύτερη δικτύωση σε Πρωτοβάθμιο επίπεδο;», διερωτάται ο αρμόδιος γενικός γραμματέας.


Στη συνέχεια μάλιστα, μιλώντας για τις έντονες αντιδράσεις των μεγάλων ιατρικών συλλόγων της χώρας είπε: «Σε κάθε περίπτωση η σύνεση που δείχνει ο Π.Ι.Σ. θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για τους μεγάλους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ο οποίοι αντί του γενικού αναθέματος θα μπορούσαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. […] Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να επιστρέψει σε μία εποχή, που ήταν αυτονόητο ότι μία μερίδα της ιατρικής ελίτ πρέπει να νομοθετεί πρώτα και κύρια προς όφελος της και δευτερευόντως προς όφελος των πολιτών».


Πάντως, εκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής, τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και κάποιους άλλους ιδιώτες γιατρούς, κανείς δεν θέλει να αποκλειστούν οι φαρμακοποιοί από τη συμμετοχή τους στην ΠΦΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά για την ΠΦΥ, δεν υπάρχει καμία δήλωση για «πιθανούς κινδύνους» από τη διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί ή τα διαγνωστικά τεστ, εντός των φαρμακείων. 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο