Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί δεν πήραν τις απαντήσεις που άξιζαν

15/1/2015 10:20:19 πμ
Όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση του Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Αν και κυριολεκτικά βομβαρδίστηκαν με ερωτήσεις για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο σύνολο των φαρμακείων οι μνημονιακοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων που παραβρέθηκαν χθες Τετάρτη 14/1 στην εκδήλωση του Π.Φ.Σ., δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις, αν και βρισκόμαστε 10 μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Αν και οι παριστάμενοι στην εκδήλωση εκτίμησαν ως θετικό το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραδέχτηκαν ότι έχουν γίνει πολλά λάθη που έχουν πλήξει τους φαρμακοποιούς, ωστόσο δεν δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για το ποιες διορθώσεις θα επιχειρηθούν μετά τις εκλογές.

Κωνσταντίνος Λουράντος

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Κωνσταντίνος Λουράντος ανέβηκε στο βήμα για να προλογίσει την εκδήλωση και μίλησε για το πώς έβλαψαν το χώρο υπουργοί και υφυπουργοί που ανέλαβαν θέματα υγείας και φαρμάκου τα τελευταία τρία χρόνια. Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά κατά:

  • του Ανδρέα Λοβέρδου, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate ), της μείωσης των πληθυσμιακών κριτηρίων, τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακοποιών, την αύξηση των ακριβών φαρμάκων και τη μείωση 30% στις τιμές όλων των σκευασμάτων
  • του Μάριου Σαλμά, για την αύξηση των ημερών εξόφλησης των φαρμακοποιών από τις 45 στις 90 μέρες, την καθιέρωση rebate και για τους συνεπείς, την καθιέρωση "πλαφόν” κέρδους για τα φάρμακα αξίας άνω των 200 ευρώ και το "κούρεμα” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων
  • του Κωστή Χατζηδάκη, για τα βρεφικά γάλατα στα σούπερ μάρκετ και την εφαρμογή της "εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ.
  • του ?Αδωνι Γεωργιάδη, για τις ασφαλιστικές τιμές και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων
  • του Μάκη Βορίδη, για τη μείωση του ποσοστού κέρδους με το κλιμακωτό σύστημα και την κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών εκπροσώπων, οι οποίοι εστίασαν στα εξής:

Δημήτρης Λιντζέρης - ΠΑΣΟΚ

Ο Κ. Λιντζέρης μίλησε για μια σειρά λανθασμένων επιλογών και παραδέχτηκε ότι τα φαρμακεία υπέστησαν μεγάλη μείωση εισοδήματος. Έκανε λόγο για τα προϊόντα ειδικής διατροφής και τα βρεφικά γάλατα και πως αυτά πρέπει να επιστρέψουν στα φαρμακεία. Σημείωσε ότι επί των ημερών του στον Ε.Ο.Φ. δρομολογήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. Τέλος, ανέφερε ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να διατίθεται εκτός φαρμακείου, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και να υπάρξει σταθερή πολιτική στο φάρμακο.

Γιάννης Μπασκόζος - ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Μπασκόζος είπε ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν επειδή ο λαός θα αναθέσει στο ΣΥΡΙΖΑ να τα καταργήσει. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τη συμμετοχή στα φάρμακα για τα χαμηλά εισοδήματα και την ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων. Δήλωσε επίσης ότι το ωράριο των φαρμακείων πρέπει να είναι σταθερό και ρυθμισμένο, με την αρμοδιότητα να ανήκει στους Συλλόγους και ότι είναι κατά της απελευθέρωσης της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ και της δυνατότητας φαρμακοποιών να έχουν πολλές άδειες λειτουργίας φαρμακείου.

Λυκούργος Λιαρόπουλος - Ποτάμι

Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος απευθύνθηκε πρώτα στον Γ. Μπασκόζο λέγοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει δικά του κείμενα. Στη συνέχεια πρότεινε την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών περίθαλψης και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον προϋπολογισμό και μίλησε για αλλαγές των τελευταίων χρόνων που υπαγορεύτηκαν από άσχετους και μεταξύ αυτών και η τρόικα, όπως ο διορισμός κομματικών στελεχών στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Κατερίνα Παπακώστα – Νέα Δημοκρατία

Η Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε ότι το κόμμα της ΝΔ ήταν αντίθετο με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων που και ότι ήταν έτοιμο να το καταργήσει αλλά το πρόλαβαν οι εκλογές. Για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι μπορεί να γίνει μία αναπροσαρμογή από τα 2,09 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 2,3 δισεκατομμύρια, ενώ τόνισε ότι είναι η ΝΔ είναι αντίθετη με την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, λέγοντας ότι μπορεί να καταργηθεί και το rebate, το οποίο αποδίδει ετησίως μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ.

Γεράσιμος Βουδούρης - ΚΙΔΗΣΟ

Ο Γεράσιμος Βουδούρης, κατηγορώντας συμβούλους των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις αλλαγές στον τομέα της υγείας, δήλωσε υπέρ της αύξησης της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, με δυνατότητα επιλογής από τον ασθενή, στον οποίο μπορεί να δοθεί κίνητρο πιο χαμηλής συμμετοχής. Για τον ΕΟΠΥΥ, είπε ότι η δημιουργία του ήταν σωστή, αλλά "μετάνιωσαν εκείνοι που τον έφτιαξαν”...

Χρήστος Παπάζογλου - ΚΚΕ

Ο Χρήστος Παπάζογλου είπε ότι οι περικοπές στην Υγεία έγιναν για να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και ότι τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να ενισχυθούν οι όμιλοι του χώρου, σε βάρος των μικρών, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί.

Γιώργος Μπουλμπασάκος - ΔΗΜΑΡ

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε ότι πριν από μερικά χρόνια ήμασταν πρώτοι στον ΟΟΣΑ στη φαρμακευτική δαπάνη και τώρα έχουμε φτάσει στην τελευταία θέση. Δήλωσε δε υπέρ της αύξησης της χρήσης ασφαλών γενόσημων φαρμάκων και υπέρ της συμμετοχής στα φάρμακα που να ρυθμίζεται όμως με κοινωνικά κριτήρια.

Σπύρος Κούρτης - ΑΝΕΛ

Ο Σπύρος Κούρτης είπε ότι το ΕΣΥ δεν σεβάστηκε τον πολίτη και τον επαγγελματία της Υγείας και ότι εκεί οφείλονται τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και δήλωσε ότι εάν ο ίδιος γινόταν υπουργός Υγείας, θα καταργούσε τους συμβούλους και θα χρησιμοποιούσε σε αυτή τη θέση τους Συλλόγους του χώρου.

Γιάννης Χαραλαμπάκης - Οικολόγοι

Ο Γιάννης Χαραλαμπάκης είπε ότι λιτότητα υπάρχει και σε χώρες στις οποίες δεν εφαρμόζονται μνημόνια και ότι η λιτότητα είναι επιλογή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε δήλωση του 'Aδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε ζητήσει να μην του παίρνουν τη δόξα και να μην αποδίδουν στην τρόικα μνημονιακά μέτρα που λάμβανε εκείνος.



Το δύσκολο έργο του συντονισμού της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος του Φαρμακευτικού Κόσμου κ. Βάσω Καλυβιώτη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου για τους επαγγελματίες υγείας
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών