Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί αντιμέτωποι με τους εξαγριωμένους πολίτες

30/1/2018 9:35:24 πμ
Για τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κάθε μέρα οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με τους εξαγριωμένους πελάτες και ασθενείς τους, που συνειδητοποιούν ότι πληρώνουν για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) περισσότερα χρήματα από την ενδεικτική τιμή που αναγράφεται στις συσκευασίες.


Οι φαρμακοποιοί από την πρώτη στιγμή και διαρκώς εκφράζουν τις αντιδράσεις τους προς την Πολιτεία για αυτό το ακραίο φαινόμενο, για το οποίο υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ και όχι φυσικά οι φαρμακοποιοί αλλά ούτε και οι πολίτες. Όπως έχει χιλιοειπωθεί από τον κλάδο, αποφασίστηκε η αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής επί της συσκευασίας των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., αλλά αφέθηκε ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς η χονδρική τιμή, με την οποία κοστολογούν τα εν λόγω προϊόντα οι φαρμακευτικές εταιρείες. Συνέπεια αυτού είναι, σε πολλές περιπτώσεις, η χονδρική τιμή να είναι υψηλότερη της ενδεικτικής λιανικής, που υποχρεώνει ουσιαστικά τους φαρμακοποιούς, αν θέλουν να δώσουν το προϊόν στην αναγραφόμενη τιμή, να το δώσουν με ζημία. Σημειώνουν δε ότι αυτό είναι ενάντια στους κανόνες αγοράς και εμπορίου.


Μάταια, μέχρι σήμερα, οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο ακόμα δεν έχουν αναλάβει καμία δράση για το ζήτημα, και αντιμετωπίζουν έξαλλους πελάτες που θεωρούν ότι τους κλέβουν!


Σύμφωνα με αναρτήσεις του Κωνσταντίνου Λουράντου, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, στο facebook, τέτοιου είδους κρούσματα συμβαίνουν συχνά. Πρόσφατα ένα πολίτης επισκέφτηκε ένα εφημερεύον φαρμακείο για να πάρει τα φάρμακά του και επιτέθηκε φραστικά εναντίον της φαρμακοποιού. Αποκάλεσε την ίδια και όλους τους φαρμακοποιούς «κλέφτες», γιατί ζητούν περισσότερα χρήματα από αυτά που αναφέρει η συσκευασία και πρόσθεσε πως «πολύ καλά κάνει η Κυβέρνηση που τα πάει στα super market»! Η φαρμακοποιός αναγκάστηκε να καλέσει την 'Αμεση Δράση, αφού προηγουμένως κυνήγησε τον πολίτη για να του πάρει τα φάρμακα που ΔΕΝ είχε πληρώσει...


Ο ίδιος ο κ. Λουράντος σχολιάζει σχετικά: «Έχω επανειλημμένα καλέσει τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης […], ακόμα και με Δελτία Τύπου, να ενημερώσουν σχετικά τους πολίτες, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Έχω επανειλημμένα καταγγείλει ότι όλο αυτό το απαράδεκτο σκηνικό αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για να οδεύσουν τα φάρμακα σε καταναλωτικά κανάλια, ως καταναλωτικά προϊόντα και όχι ως ελεγχόμενα κοινωνικά αγαθά! Είμαι πεπεισμένος ότι εντός ολίγου τα Μ.Μ.Ε. θα αρχίσουν ομαδικά να ζητούν να πάνε τα φάρμακα στα super market για να επανέλθουν οι τιμές στις αναγραφόμενες επι των συσκευασιών!».


Θυμίζει δε στα μέλη του Συλλόγου του ότι ο Φ.Σ.Α. έχει ετοιμάσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους πολίτες που θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να το δίνουν μαζί με τα φάρμακα.


Τέλος, ο κ. Λουράντος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ουδείς από την πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για το φαρμακείο και τις υπηρεσίες που (όπως παραδέχονται μόνο στα λόγια) προσφέρουν. Η παρέμβασή τους εξαντλείται στις παρουσίες τους στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις της βιομηχανίας και στην κατόπιν στήριξή της…».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο