Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες «μεταναστεύουν» στην Ανατολή

9/11/2022 4:32:39 πμ
Δεν θα αντέξουν τα αυξημένα κατά 200% ενεργειακά κόστη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα χειρότερα περιμένουν οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες τον προσεχή χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, τα ενεργειακά κόστη αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 200% πάνω μέσο όρο σε σχέση με τα επίπεδα του 2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εκπροσώπους του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρόσθετα κόστη στην παραγωγή.

Η Ένωση Medicines for Europe (που εκπροσωπεί τους μεγάλους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων, όπως είναι η Sandoz, η Teva κ.ά.), σε ανοιχτή της επιστολή προς τους υπουργούς Ενέργειας και Υγείας της Ε.Ε., προειδοποιεί ότι με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να «δεκαπλασιάζονται» σε ορισμένα εργοστάσια, ο «συνδυασμός πολιτικών πληθωρισμού και ελέγχου των τιμών απειλεί τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και καθιστά την παραγωγή στην Ε.Ε. μη βιώσιμη».

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να «μετακινηθεί» η παραγωγή δραστικών ουσιών από τις χώρες της Ασίας στην Ευρώπη, ώστε να διευκολυνθεί ο εφοδιασμός των φαρμάκων μέσα στην ήπειρο, ένα πρόβλημα που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό εν μέσω Covid-19. Αν όμως οι παρούσες συνθήκες συνεχιστούν και το 2024, όχι μόνο δεν θα επιστρέψει η παραγωγή στην Ευρώπη, αλλά και περισσότερες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκατασταθούν σε χώρες με πιο οικονομικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του pharmavoice.com, σύμφωνα με την Teva Pharmaceuticals, η τάση αυτή οφείλεται στο κοστοβόρο και παρωχημένο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. Τόσο η Medicines for Europe όσο και η Teva ζητούν από την ΕΕ να εξετάσει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των φαρμακευτικών εταιρειών, ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές γενοσήμων, και να υιοθετήσει νέες πολιτικές τιμολόγησης. Μάλιστα, μια εξαιρετική συγκυρία/ευκαιρία είναι η τρέχουσα αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ε.Ε., στην οποία –σύμφωνα με την Teva– θα μπορούσε να συμπεριληφθούν στρατηγικές και κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων εντός της Ευρώπης.

Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενεργειακό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο REPowerEU που αποσκοπεί να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030 και περιλαμβάνει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, μεταξύ των οποίων η προώθηση εταιρικών συνεργασιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αέρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και νέες προτάσεις για την πρόσβαση της βιομηχανίας σε κρίσιμες πρώτες ύλες κ.ά. Επίσης πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε μια σημαντική δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης, ύψους 1 δισ. ευρώ προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Μένει να δούμε τι θα μπορούσε να «προσφέρει» στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έρχεται 2η μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Citeline για το 2023
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους






Σχετικά άρθρα

Τα φάρμακα που φέρνουν έσοδα
Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Όμιλος VOYATZOGLOU: Έργο Micro-Picking για σύγχρονο κέντρο διανομής φαρμακαποθήκης
Προετοιμάζει 1000 παραγγελίες/ώρα, με μεγάλη ακρίβεια
BAUSCH + LOMB Hellas: Στην 5η  θέση των  Best Workplaces™ 2024
Και στη 2η θέση των Best Workplaces™ For Women 2024
Νέα διοικητική δομή στη Γρ. Σαράντης
Ο Κυριάκος Σαράντης εκλέχτηκε πρόεδρος και ο Γιάννης Μπούρας ανέλαβε CEO