Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να οφείλονται σε γονίδια

21/10/2016 10:41:34 πμ
Νέα μελέτη συσχετίζει γενετικές μεταλλάξεις με την εμφάνιση εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Γενετικοί μπορεί να είναι οι λόγοι για τους οποίους κάποιες γυναίκες εκδηλώνουν εξάψεις πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος 'Αντζελες (UCLA).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 17.695 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, 50-70 ετών, και το συσχέτισαν με το ιστορικό τους (εμφάνιση εξάψεων και νυχτερινών εφιδρώσεων, συχνότητα και ένταση αυτών).

Μετά την αξιολόγηση περισσοτέρων από 11 εκατομμυρίων γονιδιακών μεταλλάξεων, οι ειδικοί εντόπισαν 14 μεταλλάξεις (όλες στο χρωμόσωμα 4) που σχετίζονταν με τις εξάψεις, καθώς επηρεάζουν έναν εγκεφαλικό υποδοχέα ο οποίος ρυθμίζει την έκκριση των οιστρογόνων.


Τα ευρήματα βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική έρευνα επικεντρώθηκε σε γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν την πιθανότητα για την εμφάνιση εξάψεων στην εμμηνόπαυση και, όπως αναφέρει και η Δρ. Καρολιν Κρανταλ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Γενικής Παθολογίας και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στοUCLA και επικεφαλής της έρευνας, «τα αποτελέσματα αυτά έχουν ισχυρή στατιστική σημασία».


Και συνεχίζει: «Οι συσχετισμοί αυτοί είναι όμοιοι μεταξύ των ευρωαμερικανικής, αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής καταγωγής γυναικών, ενώ ίσχυαν ακόμα και όταν συνεκτιμήσαμε παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εκδήλωση των εξάψεων. Πάντως, η μελέτη δεν απέδειξε ότι οι γονιδιακές αυτές μεταλλάξεις προκαλούν άμεσα τις εξάψεις.

Σε κάθε περίπτωση ο εντοπισμός τους ανοίγει το δρόμο για καινοτόμες θεραπείες ανακούφισης των εμμηνοπαυσιακών εξάψεων. […] Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με τις εξάψεις, θα μπορούσαμε να βρούμε νέες θεραπείες για την ανακούφισή τους».


Οι περισσότερες γυναίκες (πάνω από 70% σύμφωνα με τη νέα μελέτη) έχουν νυχτερινή εφίδρωση και εξάψεις λόγω της εμμηνόπαυσης, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σε μια σημαντική μειονότητα και αυτό μπορεί να εξηγείται με βάση το διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο των γυναικών.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Menopause" της βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»