Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι διαβητικοί αντιδρούν στη μείωση των τιμών των αναλωσίμων

4/7/2017 9:55:19 πμ
Ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για τις δαπάνες του διαβήτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τις αντιδράσεις και από τους διαβητικούς ασθενείς έχει να αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για το περιβόητο ΦΕΚ 2181 με τη μείωση των λιανικών τιμών αποζημίωσης του Αναλώσιμου Υγειονομικού Υλικού Σακχαρώδους Διαβήτη. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) τονίζει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι με διαβήτη κινδυνεύουν πραγματικά από την έλλειψη νέων και ποιοτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, λόγω των ρυθμίσεων που επιβάλλει το εν λόγω ΦΕΚ, και απαιτεί αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πολιτική διοίκηση της Υγείας αποφάσισε να δώσει τιμές που βασίζονται σε προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας και συνεπώς χαμηλότερης ποιότητας, βάζοντας έτσι ένα απροσπέλαστο εμπόδιο στην είσοδο στη χώρα μας νέων τεχνολογικών προϊόντων, τα οποία δημιουργούνται με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, απομακρύνοντας τις επιπλοκές και μειώνοντας τις δαπάνες αντιμετώπισής τους κάτω από το 50% (Μελέτη Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας)». Τονίζει δε ότι λόγω αυτού του κινδύνου είχε ζητήσει την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στο σακχαρώδη διαβήτη, από 60.000.000€ που ορίζει το ΦΕΚ τΒ/1752/22-5-2017, σε 77.000.000€, αλλά κανείς από τους αρμόδιους δεν κατάλαβε το λόγο αλλά και ούτε ζήτησε διευκρινίσεις.

 

Στη συνέχεια επικαλείται και τις θέσεις του Σ.Ε.Ι.Β. και των φαρμακοποιών:

«Με επιστολή του στις 28 Ιουνίου 2017, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) προς τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 γράφει: "Πλέον των ανωτέρω και βάσει των υπολογισμών που θέσαμε υπ? όψιν σας στις 15/6/2017, το ποσοστό του clawbackμπορεί να ανέλθει έως και το 50% των συνολικών πωλήσεων της αγοράς για το 1ο εξάμηνο του έτους! Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη να προβεί ο Οργανισμός α) σε αύξηση της συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης σε ετήσια βάση και β) να ζητηθεί το clawback στο τέλος του έτους, σε ετήσια βάση, ώστε να αποφευχθούν τα ορατά πλέον ενδεχόμενα ολικού αποκλεισμού μεγάλων κατηγοριών προϊόντων από την αγορά, με άμεσες και αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ασφαλισμένων".


Επίσης, όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος καιρό τώρα έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: "Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατιμεί ΜΟΝΟ τη λιανική τιμή αφήνοντας στην τύχη της τη χονδρική τιμή, με σοβαρό πλέον κίνδυνο στα Φαρμακεία το περιθώριο κέρδους να είναι ανύπαρκτο και οι επιλογές μονόδρομος, δηλαδή, να επιλέγουν εταιρίες μη πιστοποιημένες, όπως εκείνες των Φαρμακείων των Νοσοκομείων, χαμηλού κόστους και χωρίς ποιοτικά αποτελέσματα ή να μην έχουν καθόλου αναλώσιμο υλικό διαβήτη"».

 

Συνεπώς η Ομοσπονδία απαιτεί:

  1. Αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού στη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη.
  2. Μηδενικό ΦΠΑ στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό όπως και σε άλλες χώρες Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. 'Αμεση πρόβλεψη για αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας.
  4. Εξασφάλιση της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά των ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη.
  5. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.
  6. Υλοποίηση «σοβαρών» οικονομικο-επιστημονικών συναντήσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εκπροσώπου του υπουργείου. Υγείας με μοναδικό θέμα το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό διαβήτη με εκπροσώπους της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., του Σ.Ε.Ι.Β. και του Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών