Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι Βρετανοί γιατροί παραβλέπουν τις ενδείξεις εμφράγματος

2/3/2017 12:01:27 μμ
Συμπεράσματα έρευνας σε ιατρικά αρχεία του NHS
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πόνος στο στήθος (στηθάγχη), δύσπνοια και λιποθυμικό επεισόδιο είναι κλασικές ενδείξεις επικείμενου εμφράγματος, τις οποίες οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) φαίνεται πως παραβλέπουν… Αυτό υποστηρίζει έρευνα από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου μετά από αξιολόγηση στοιχείων από 450.000 νοσηλείες και από 135.950 θανατηφόρα εμφράγματα την περίοδο 2006-2010.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιατρικών αρχείων που μελέτησε η ερευνητική ομάδα, από όσους ασθενείς είχαν υποστεί μοιραίο έμφραγμα, οι 21.677 (δηλαδή ένας στους έξι) είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο έως και 4 εβδομάδες πριν από το θάνατο, αλλά ο ιατρικός τους φάκελος δεν ανέφερε σύμπτωμα εμφράγματος.

Οι αριθμοί μάλιστα δείχνουν ότι οι θάνατοι από έμφραγμα ασθενών που είχαν νοσηλευτεί για άλλο λόγο 4 εβδομάδες πριν είναι εξίσου πολλοί με τις περιπτώσεις ατόμων που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο για έμφραγμα.


«Οι γιατροί είναι πολύ καλοί στην αντιμετώπιση του εμφράγματος, όταν αυτό είναι η κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, αλλά δεν κάνουν την ίδια καλή δουλειά στη διαχείριση του δευτεροπαθούς εμφράγματος ή στον εντοπισμό ενδείξεων που υποδεικνύουν έμφραγμα στο άμεσο μέλλον», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Πέρβιζ Ασάρια.


Ο καθηγητής Τζερεμι Πιρσον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας προσθέτει ότι «η μελέτη δείχνει πως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που πεθαίνουν από έμφραγμα έχουν επισκεφθεί νοσοκομείο ένα μήνα πριν, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Αυτή η αποτυχία των γιατρών να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια είναι ανησυχητική και θα πρέπει να μας ωθήσουν να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μειώνεται η πιθανότητα τα συμπτώματα να περνούν απαρατήρητα».


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Public Health.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση