Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Οι βιταμίνες σημειώνουν τους μεγαλύτερους τζίρους στα φαρμακεία

9/2/2018 10:54:26 πμ
Ξεπέρασαν τους τζίρους ακόμη και των αναλγητικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι πωλήσεις βιταμινών στην Ελλάδα και. όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία. ο τζίρος από τις πωλήσεις τους ξεπέρασε και εκείνο των αναλγητικών φαρμάκων. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που σε όλη την κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, οι βιταμίνες… έρχονται πρώτες στις λίστες των πωλήσεων εντός των φαρμακείων.

Σύμφωνα με στοιχεία του iatronet, ο τζίρος των βιταμινών το 2017 ανήλθε στα 71,6 εκατ. ευρώ (σε τιμές λιανικής), σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 6,3% έναντι του 2016. Σε επίπεδο όγκου πωληθέντων, την περσινή περίοδο αγοράστηκαν από τους καταναλωτές 8.400.000 σκευάσματα, αυξημένα κατά 8,4% σε σύγκριση με το 2016.


Αξιοσημείωτη είναι η πορεία των πωλήσεων των βιταμινών την περίοδο 2011-2016, σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό Association of the European Self-Medication Industry. Συγκεκριμένα, το 2011 οι πωλήσεις της κατηγορίας ήταν 58,1 εκατ. ευρώ, το 2012 έπεσαν στα 49,8 εκατ. ευρώ, το 2013 ανέβηκαν στα 62,26 εκατ. ευρώ, το 2014 ανήλθαν στα 69,78 εκατ. ευρώ, το 2015 έπεσαν στα 68,03 εκατ. ευρώ και το 2016 διαμορφώθηκαν στα 66,83 εκατ. ευρώ.


Φαρμακοποιοί και στελέχη φαρμακαποθηκών τόνισαν ότι η αύξηση της αγοράς δεν έχει προέλθει από ανατιμήσεις ή ενδεχομένως από τα νέα σκευάσματα που έχουν εμφανιστεί στην αγορά. Είναι μία άνοδος που -κατά τους ίδιους- αποτελεί φυσική απόρροια της εξασθενημένης υγείας των περισσοτέρων πολιτών από το άγχος και το στρες, ενώ θεωρούν ότι στην αύξηση έχει συμβάλει σημαντικά και η έντονη επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθούν οι εταιρείες που ηγούνται στην κατηγορία.


Οι πηγές που επικαλείται το iatronet εκτιμούν ότι και φέτος η κατηγορία θα κινηθεί ανοδικά και μάλιστα τα πρώτα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν μια αύξηση πάνω από 10% στις πωλήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017.


ΠΗΓΗ

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Και οι μεγάλες ανατροπές






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών