Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα φαρμακεία το 2018

29/12/2017 9:00:10 πμ
Αφορούν τις ταμειακές μηχανές και τους λογαριασμούς των φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όπως είναι γνωστό, από 1/1/2018 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος στους καταναλωτές που προμηθεύονται λεπτές πλαστικές σακούλες κατά την αγορά και τη μεταφορά προϊόντων ή εμπορευμάτων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσής τους και της σημαντικής ρύπανσης που προκαλούν στο περιβάλλον.


Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά και τα φαρμακεία, τα οποία θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στις ταμειακές τους μηχανές, καθώς και σε όλους τους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς είσπραξης εσόδων, προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο το περιβαλλοντικό τέλος της πλαστικής σακούλας (= 0,03 ευρώ) όσο και ο ΦΠΑ που είναι 24%. Το σύνολο για κάθε σακούλα με πάχος τοιχώματος <50μm είναι 0,04 ευρώ.


Στο σχετικό ΦΕΚ ορίζεται επίσης ότι κάθε έμπορος οφείλει, σε ένα εμφανές σημείο του καταστήματος, να αναγράφει ότι: «Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή του ποσού), με σκοπό τη μείωση χρήσης τους». Αναφέρεται επίσης ότι υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους.


Σημειώνεται ότι για τις πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος 50-70 μm δεν ισχύει μεν το περιβαλλοντικό τέλος, αλλά τιμολογούνται και το ποσό της χρέωσης αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ.

Νέες απαιτήσεις από το taxisnet

Το 2018 θα φέρει και άλλες σημαντικές αλλαγές, καθώς σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017), υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν επαγγελματικούς λογαριασμούς (IBAN) μέσω taxisnet.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι οικονομικές συναλλαγές που γίνονται στο φαρμακείο (πληρωμές συνταγών ΕΟΠΥΥ, πληρωμές λειτουργικών εξόδων) θα πρέπει πλέον να γίνονται μέσω λογαριασμού της επιχείρησης και όχι μέσω προσωπικού λογαριασμού του ιδιοκτήτη φαρμακοποιού, στον οποίο υπάρχουν και άλλοι συνδικαιούχοι.


Επίσης, το ίδιο ισχύει για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με το σύστημα POS (πληρωμή με κάρτες), οι οποίες αποτελούν συναλλαγές της επιχείρησης του φαρμακοποιού. Συνεπάγεται ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται και αυτές οι πληρωμές, θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά την επαγγελματική του δραστηριότητα.


Σημειώνεται πάντως ότι εάν ο φαρμακοποιός το επιθυμεί, μπορεί να έχει περισσότερους από ένα λογαριασμούς σε μια ή περισσότερες τράπεζες, αρκεί όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί να δηλωθούν στο taxisnet.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου