Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Οφθαλμικές σταγόνες στεροειδών κατά του καταρράκτη

9/11/2015 12:21:18 μμ
Ερευνητές πέτυχαν τη θεραπεία σε πειραματόζωα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τη θεραπεία του καταρράκτη σε τρωκτικά με τη χρήση οφθαλμικών σταγόνων στεροειδών, επίτευγμα που θα γλιτώσει εκατομμύρια ασθενείς από την απαραίτητη –μέχρι σήμερα– χειρουργική επέμβαση.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science, ο Δρ Ρόι Κουίνλαν του Πανεπιστημίου του Ντέραμ και ο Δρ Τζέισον Γκεστβίκι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε μακριά από την εποχή που οι ενδοφθάλμιες σταγόνες στεροειδών θα διαλύουν αποτελεσματικά τις συσσωματώσεις των κρυστάλλινων πρωτεϊνών CRYAA και CRYAB, που προκαλούν τον καταρράκτη.
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν καταρράκτη (λόγω ηλικίας και κληρονομικότητας) και διαπίστωσαν ότι όσα έκαναν θεραπεία με σταγόνες στεροειδών εμφάνιζαν αισθητή βελτίωση σε 4 εβδομάδες και οι φακοί των ματιών τους είχαν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο φακός του ανθρώπινου ματιού διαφέρει από εκείνον του ποντικού, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει το βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στις σταγόνες από στεροειδή να «καθαρίζουν» το φακό στα μάτια των πειραματόζωων. Συνεπώς οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενδεχομένως να ξεκινήσουν το 2016.

«Χρειάζονται δεκαετίες για να φθάσει ο καταρράκτης να αναπτυχθεί, συνεπώς αν μπορεί κανείς να τον θεραπεύσει με λίγες σταγόνες μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες, τότε αυτό θα είναι εκπληκτικό», εξηγεί ο Δρ Κουίνλαν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς
Ενημέρωση από την ΕΟΣ-ΣΠΑΝΟΠΑ με αφορμή την Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό