Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ο υπουργός ορίζει τα αποθέματα γενοσήμων στα φαρμακεία

18/6/2018 10:35:21 πμ
Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εχθές, Κυριακή 17/06/2018, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο η υπουργική απόφαση για τα αποθέματα γενόσημων φαρμάκων που οφείλουν να διαθέτουν τα φαρμακεία.
Υπενθυμίζεται ότι στις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου νομοσχεδίου (που καθόρισε το rebate 0,8% για τα φαρμακεία, όταν χορηγούνται off patent φάρμακα), οριζόταν η υπογραφή αυτής της υπουργικής απόφασης. 

Η απόφαση αριθ. Δ3(α) 46627/15.6.2018 με πλήρη τίτλο "Καθορισμός ελάχιστων ποσοτήτων αποθεμάτων γενοσήμων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία που οφείλουν να διαθέτουν τα φαρμακεία" ορίζει ότι κάθε ιδιωτικό φαρμακείο υποχρεούται να διαθέτει ως απόθεμα μία τουλάχιστον συσκευασία γενόσημου φαρμάκου ανά θεραπευτική κατηγορία, για όσες δρα­στικές ουσίες περιλαμβάνονται στη λίστα δραστικών ουσιών που καταρτίζεται τον Ιανουάριο κάθε έτους από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Στη συνέχεια, αναφέρεται πώς γίνεται η σύνταξη αυτής της λίστας:
  • Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. επιλέγει αρχικά, με βάση τα στοιχεία πωλήσεων των ιδιωτικών φαρμακείων του προηγούμενου κάθε φορά έτους, τις μεγαλύτερες σε μέγεθος δαπάνης θεραπευτικές κατηγορίες (ATC4) που αθροίζουν στο 85% του συνόλου της δαπάνης, σε επίπεδο λιανικής τιμής.
  • Ακολούθως, από αυτές τις θεραπευτικές κατηγορίες (ATC4) επιλέγονται οι δραστικές ουσίες (ATC5) που διαθέτουν γενόσημο.
  • Από τις τελευταίες επιλέγονται οι δραστικές ουσίες (ATC5) που έχουν τουλάχιστον μία συσκευασία σε φάρμακο γενόσημο ή φάρμακο αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας της δραστικής ουσίας, με ετήσιες πωλήσεις πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) τεμάχια και περιλαμβάνονται στη λίστα που καταρτίζει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
  • Η λίστα δημοσιεύεται το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους στους ιστότοπους του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ και κοινοποιείται στους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους. 
    Για φέτος και προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση, η λίστα θα καταρτιστεί και θα δημοσιευτεί έως τις 29/06/2018, με βάση τα στοιχεία πωλήσεων των ιδιωτικών φαρμακείων του έτους 2017.
Η υπουργική απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη