Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο συνεταιρισμός που άλλαξε το τοπίο στα φάρμακα

3/6/2013 8:26:25 πμ
Ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής ελέγχει το 11,5% της πανελλήνιας διακίνησης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι τεκτονικές αλλαγές που συνέβησαν στην αγορά του φαρμάκου -ιδιαίτερα στον τομέα της διακίνησης- από το 2010 και εντεύθεν έχουν διαμορφώσει ένα νέο τοπίο. Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά, αρκετές φαρμακαποθήκες έχουν «βαρέσει κανόνι», οι πολυεθνικοί όμιλοι που ελέγχουν την ελληνική αγορά έχουν περιορίσει σημαντικά την τροφοδοσία αλλά και τις πιστώσεις και φυσικά ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί τις πληρωμές των φαρμακείων. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στα χρόνια της κρίσης ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής κατόρθωσε όχι μόνο να αναβαθμίσει τον ρόλο του αλλά και να καταστεί «ο πιο αξιόπιστος χονδρέμπορος», όπως επισημαίνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος. Φαίνεται όμως ότι η γενικότερη τάση της αγοράς φαρμάκου είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών, αφού το 57% του χονδρεμπορίου διακινείται από τους συνεταιρισμούς των φαρμακοποιών.


Πράγματι ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών της Αττικής, μαζί με τις θυγατρικές του στον ‘Αλιμο, στην Κέρκυρα και στη Λαμία, ελέγχει το 11,5% της πανελλήνιας διακίνησης φαρμάκου στον τομέα της χονδρικής πώλησης. Πέρυσι στη διάρκεια του 2012 οι πωλήσεις του ανήλθαν στα 350 εκατ. ευρώ, τα οποία βεβαίως είναι μειωμένα κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ έναντι του 2011, αλλά τούτο οφείλεται κυρίως στις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων.

Με περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας -δημιουργήθηκε το 1981 από 32 φαρμακοποιούς- έχει ενταγμένους περίπου 1.600 φαρμακοποιούς από τους 3.200 της Αττικής. Παράλληλα, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει προχωρήσει στην παραγωγή νοσοκομειακών ειδών και παραφαρμακευτικών προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας», ορισμένα από τα οποία έχουν κερδίσει υψηλά μερίδια αγοράς στις κατηγορίες τους, με την επωνυμία real care, καθώς και καλλυντικά με την επωνυμία green care, με στόχο να καλύψουν το 10% της αγοράς το 2013. «Προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές», όπως λέει ο κ. Γαλανόπουλος. Και προσφάτως ο Συνεταιρισμός προχώρησε στη διαμόρφωση ιδιαίτερου δικτύου των φαρμακείων που ανήκουν στη δύναμή του με την επωνυμία «Green Pharmacy».

Αρχίζοντας από το 1995 ο Συνεταιρισμός διαμορφώνει τη στρατηγική για την ανάπτυξή του. Τότε δημιουργείται η πρώτη θυγατρική του επιχείρηση στον ‘Αλιμο, η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη ΑΕ (ΣΥΝΦΑ ΑΕ). Στα επόμενα χρόνια, το 1998 και το 1999, αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Περιστέρι αναβαθμίζοντας την εσωτερική λειτουργία του. Το 2001 δημιουργεί τη θυγατρική του επιχείρηση στην Κέρκυρα, τη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Κέρκυρας ΑΕ, και το 2006 στη Λαμία, τη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Στερεάς Ελλάδος ΑΕ.


Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, η ελληνική αγορά φαρμάκου συνεχίζει να έχει προβλήματα τροφοδοσίας από τους πολυεθνικούς ομίλους - είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι «σε 70 κωδικούς υπάρχει πρόβλημα ομαλής προμήθειας της αγοράς» σημειώνει. Και προσθέτει ότι οι ελλείψεις στην αγορά δεν οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές αλλά στις ίδιες τις πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες υποτροφοδοτούν την ελληνική αγορά λόγω των χαμηλών τιμών και κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς στο θέμα των τιμών για 19 άλλες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, η Βραζιλία και η Αργεντινή. Μάλιστα προσφάτως πολυεθνική εταιρεία θεώρησε ότι η τιμή που πήρε για ένα φάρμακό της (για τη χοληστερίνη) δεν ήταν ικανοποιητική και σταμάτησε την εισαγωγή του τις δύο τελευταίες εβδομάδες.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών
Συνέντευξη στη Βάσω Καλυβιώτη για το περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος» #197






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο