Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ο ΠΦΣ αντιδρά στην κατ' οίκον διανομή φαρμάκων

3/11/2017 3:17:20 μμ
Με αφορμή τις σχετικές εξαγγελίες Μητσοτάκη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με αφορμή τον διάλογο που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την κατ' οίκον διανομή φαρμάκων για καρκινοπαθείς και ΑμεΑ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δημοσιοποιεί τις απόψεις του ΔΣ.

Όπως αναφέρεται:

" Όλοι οι λειτουργοί της υγείας και ιδιαίτερα οι φαρμακοποιοί, που καθημερινά συνδράμουν τους ασθενείς, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της άμεσης εξυπηρέτησης ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων και των αδυνάμων. Είναι κοινά παραδεκτό ότι η γεωγραφική κατανομή των 11.000 φαρμακείων σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις πιο απομεμακρυσμένες περιοχές, πληροί όλες τις προϋποθέσεις μαζί με τις υπόλοιπες δομές υγείας, για την εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων και όλων των ασθενών.

Είναι σίγουρο πως οι υποστελεχωμένες κρατικές δομές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο. Είναι εύλογο να δημιουργούνται ουρές και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς όταν εξυπηρετούνται από τα 29 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρη την χώρα. Είναι όμως προφανές ότι δεν θα υπήρχε ίχνος ταλαιπωρίας αν εξυπηρετούνταν από τα 11.000 φαρμακεία, όπως δεν ταλαιπωρούνται όλοι οι ασθενείς που προμηθεύονται όλα τα φάρμακα εκτός των αντικαρκινικών.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι σχεδιάζεται και προαγγέλλεται μια νέα κρατική δομή, όταν το ζητούμενο από όλους είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Η λύση προφανώς λοιπόν βρίσκεται στα 11.000 φαρμακεία, όπου οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται και να λαμβάνουν τα φάρμακα τους και – το πιο σημαντικό – ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τη σωστή χρήση και απαντάει σε ερωτήματα ή δίνει συμβουλές, ή απαντά σε απορίες των ασθενών.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η πρακτική διανομής φαρμάκων κατ' οίκον αντιβαίνει ευθέως τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991, το οποίο ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα τόσο με την εθνική νομοθεσία όσο και το ενωσιακό κεκτημένο, το φάρμακο δεν αποτελεί καταναλωτικό προϊόν, αλλά κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο