Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα

Δυναμική είσοδος της Menarini Hellas στην κυπριακή αγορά
Επεκτείνει τη συνεργασία της με την Κypropharm στον τομέα προϊόντων αυτοθεραπείας
Ποιες είναι οι φαρμακολογικές και οι θεραπευτικές εφαρμογές των κανναβινοειδών;
Η πρόεδρος του ΕΟΦ έδωσε τις επιστημονικές λεπτομέρειες για τη χρήση τους
Ασθενείς συμμετέχουν σε οφθαλμολογικές κλινικές δοκιμές από το σπίτι τους
Μέσω της εφαρμογής FocalView που δημιούργησε η Novartis


Ο κομβικός ρόλος των λιποσωμάτων στη σύγχρονη φαρμακευτική

11/9/2017 5:49:40 μμ
Διεθνές συνέδριο για πρώτη φορά στην Αθήνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πρώτη φορά κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "ILS Liposome Advances and Liposome Research Days Combined Conference", που αποτελεί θεσμό στη Φαρμακευτική Επιστήμη. Η συνάντηση που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια στο Λονδίνο εδώ και δεκαετίες και είναι επικεντρωμένη στη λιποσωμιακή τεχνολογία, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας από τις 16-18 Σεπτεμβρίου.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει διαχρονικά η International Liposome Society (ILS), της οποίας ηγείται ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, καθηγητής Γρηγόρης Γρηγοριάδης. Ο διακεκριμένος ερευνητής υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας των λιποσωμάτων και εξελικτικά στην έρευνα και ανάπτυξη "ευφυών" συστημάτων (smart devices) για την μεταφορά και παράδοση φαρμακευτικών ουσιών σε πάσχοντες ιστούς.


Τα λιποσώματα είναι αυτό-οργανούμενα κυστίδια λιπιδικής δομής και παρόμοιας δομικής οργάνωσης με αυτή της κυτταρικής μεμβράνης (αποτελούνται από φωσφολιπίδια με υδρόφιλες κεφαλές και υδρόφοβα άκρα), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «οχήματα» μεταφοράς και παράδοσης δραστικών ουσιών σε κύτταρα «στόχους». Έχουν διαστάσεις ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου (νανοδιάσταση) και συμμετέχουν στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων και «ευφυών» ρομποτικών συστημάτων μεταφοράς βιοδραστικών μορίων. Αυτή η ιδιότητά τους να εγκλωβίζουν στο εσωτερικό τους βιοδραστικά μόρια και να κυκλοφορούν στο "εχθρικό”, λόγω του ανοσοποιητικού μας συστήματος, περιβάλλον του ανθρώπινου οργανισμού για να τα αποδεσμεύουν στοχευμένα, τα καθιστά υψηλής καινοτομίας προϊόντα για τη θεραπευτική των νόσων.


Το φετινό συνέδριο που φέρει τον τίτλο: "Progress in drug and vaccine delivery", θα επικεντρωθεί σε καινοτόμα συστήματα ελεγχόμενης μεταφοράς και αποδέσμευσης φαρμακομορίων και εμβολίων βασισμένα στη λιποσωμιακή τεχνολογία. Περισσότεροι από 30 εισηγητές από κάθε γωνιά της γης θα εστιάσουν σε σημαντικά θέματα με επίκεντρο την στοχευμένη θεραπευτική με βάση την λιποσωμιακή τεχνολογία που αποτελεί σύγχρονη ερευνητική δραστηριότητα παγκοσμίου ενδιαφέροντος για την θεραπεία σημαντικών νόσων.


Αξίζει να σημειωθεί πως στη λιποσωμιακή τεχνολογία βασίζονται αρκετά αντικαρκινικά φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, καθώς και συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο.


Στους διακεκριμένους ομιλητές συμπεριλαμβάνεται και ο δ/ντής του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ) και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιστημών (EUFEPS), καθηγητής Κων/νος Δεμέτζος. Ο Καθ. Δεμέτζος στην ομιλία του με τίτλο: ”The complexity of the liposomal membrane as an obstacle to producing nanosimilars: Biophysical and thermodynamic considerations” (Η πολυπλοκότητα της λιποσωμιακής μεμβράνης ως εμπόδιο στην παραγωγή νανο-ομοειδών: Βιοφυσικές και θερμοδυναμικές θεωρήσεις), θα αναφερθεί σε ένα δυναμικό πεδίο έρευνας, τα νανο-ομοειδή φάρμακα, για τα οποία η συζήτηση διεθνώς έχει ήδη ξεκινήσει.


Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.liposomesociety.com/home/conference/

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι του ζητούν μετά το τέλος των Μνημονίων


Σχετικά άρθρα

Δυναμική είσοδος της Menarini Hellas στην κυπριακή αγορά
Επεκτείνει τη συνεργασία της με την Κypropharm στον τομέα προϊόντων αυτοθεραπείας
Η APIVITA γιορτάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας!
Στόχος να ενημερωθεί το κοινό για την αξία της μέλισσας στη βιώσιμη ανάπτυξη
350 χρονών έγινε η Merck!
Και δωρίζει 3.500 γεύματα σε μαθητές στην Αττική
Η ηλεκτρονική παρουσία του φαρμακείου στο διαδίκτυο
To Pharmacy2020 γράφει για το ελληνικό φαρμακείο