Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Η αγορά του φαρμακείου

τελευταία νέα


Ο καλός ύπνος... φυσικά

19/5/2017 3:34:16 μμ
Η συνεργική δράση της Μελατονίνης, της Βαλεριάνας και του Λυκίσκου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ότι ο ύπνος είναι πολύτιμος, χρήσιμος και απαραίτητος είναι αδιαμφισβήτητο, όχι μόνο διότι είναι κλινικά τεκμηριωμένη ανάγκη, αλλά και διότι το βιώνουμε καθημερινά.

Όλοι κοιμόμαστε, άλλοι πολύ, άλλοι λίγο, άλλοι καλά, άλλοι μέτρια. Και στον καθένα μας ο ύπνος ποικίλει, μεταλλάσσεται και μεταβάλλεται και σε επίπεδο ποσότητας αλλά και ποιότητας.


Ο Αριστοτέλης αναλύει τα περί ύπνου γράφοντας: «Ο ύπνος και η εγρήγορσις ανήκουν εις το αισθητικόν είναι κοινά του σώματος και της ψυχής – διαδέχονται άλληλα- υπάρχουν εις πάντα τα ζώα … και εις ουδέν φυτόν», όπου αναλύει μεταξύ άλλων και το συσχετισμό και την αλληλουχία μεταξύ Ύπνου και Εγρηγόρσεως, και πόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος για να έχουμε μια σωστή εγρήγορση… και ότι ο γρηγορών είναι και ξύπνιος δηλαδή ο έξυπνος…!


Μετά από περίπου 3.000 χρόνια, έρχεται η επιστήμη μέσω της τεχνολογίας και μεταναλύσεων μελετών και επιβεβαιώνει το περιοδικό «Biological Psychiatry» ότι «οι αϋπνίες και οι διαταραχές ύπνου θα πρέπει να θεωρούνται ως παράγοντες κινδύνου για φλεγμονή, με την ίδια βαρύτητα όπως η καθιστική συμπεριφορά και η ανθυγιεινή διατροφή.


Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πρέπει να κοιμόμαστε και επαρκώς και καλά, αλλιώς οι συνέπειες είναι άμεσα αρνητικές (υπνηλία, ατυχήματα, μειωμένη λειτουργικότητα κ.λ.π. ) καθώς και μακροχρόνια καταστροφικές (καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολική νόσος, άνοια, αγχώδεις διαταραχές κ.λ.π.).


Μόνο στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως περίπου 1, 5 εκατομμύρια κουτιά αμιγώς υπναγωγών (ζολπιδέμη κ.λ.π.) και 10 εκατομμύρια κουτιά ετησίως ηρεμιστικών / αγχολυτικών φαρμάκων (βενζοδιαζεπίνες), εκ των οποίων το 20 – 30% λαμβάνεται με επιθυμητή δράση τη διευκόλυνση και επέλευση του ύπνου καθώς και τη διατήρηση του. Όμως, όλες οι προαναφερόμενες ουσίες / φάρμακα που κατά κόρον χρησιμοποιούνται, έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως την καρηβαρία (βαρύ κεφάλι) της επόμενης μέρας, τον εθισμό με ανάγκη αύξησης της δόσης και τελικά δεν προσφέρουν σε έναν ορθό / υγιή ύπνο, καθότι η σύγκριση των υπνογραμμάτων στους λήπτες βενζοδιαζεπίνων αποδεικνύει ότι με τα εν λόγω φάρμακα δεν επιτυγχάνουμε έναν καλό ύπνο.


Τα τελευταία χρόνια, αφενός λόγω των ολοένα και περισσότερων κλινικών / ερευνητικών δεδομένων, αλλά και της στροφής προς τα φυσικά και φυτικά προϊόντα, φυσικές ουσίες όπως η Μελατονίνη ( ενδογενής ορμόνη του ύπνου /μεταβολίτης της Σεροτονίνης), η Βαλεριάνα και ο Λυκίσκος έχουν ευρέως μελετηθεί και χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, με την πρώτη και τη δεύτερη να έχουν αναγνωρισθεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) ως φάρμακα φυτικής προέλευσης με τεκμηριωμένη δράση στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Η δράση της Μελατονίνης

Πιο συγκεκριμένα, η Μελατονίνη της οποίας η σύνθεση γίνεται στον εγκέφαλο και πυροδοτείται από το σκοτάδι προάγει τον ύπνο, δηλαδή μειώνει το χρόνο επέλευσης του ύπνου και συμβάλλει στη διατήρηση του ύπνου. Η Μελατονίνη έχει ισχυρή κλινική τεκμηρίωση σχετικά με την δράση της κατά του JET LAG, της καθυστερημένης επέλευσης ύπνου καθώς και άλλων διαταραχών ύπνου, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η συνήθης δόση είναι 1 mg, μισή ώρα πριν τον ύπνο.

Η δράση της Βαλεριάνας

Η ρίζα Βαλεριανής (Valeriana) χρησιμοποιείται ως φυσικό ηρεμιστικό / υπνωτικό και έχει κλινικά τεκμηριωμένη δράση και κατά των αϋπνιών αλλά και για τις αγχώδεις διαταραχές είτε τις ιδιοπαθείς είτε σε αυτές που οφείλονται σε καταθλιπτική διαταραχή ή και σε αυτές που εμφανίζονται κατά την προ, περί και μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο στις γυναίκες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη δόση. Για υπνωτικό αποτέλεσμα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον 200 mg, για να επιτυγχάνεται μια σωστή διατήρηση του ύπνου.

Η δράση του Λυκίσκου

Όσον αφορά στο Λυκίσκο (hop), πέραν της γνωστής χρήσης του για τον αρωματισμό και όχι μόνο στην ζύμωση της μπύρας, παραδοσιακά χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για χαλάρωση, ηρεμία καθώς και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Ο Λυκίσκος ανήκει στην οικογένεια των Κανναβινοειδών και χρησιμοποιούνται τα άνθη του για την παρασκευή συμπληρωμάτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παλαιά γέμιζαν τα μαξιλάρια με άνθη λυκίσκου όχι μόνο διότι είναι «αφράτα και μαλακά» αλλά και διότι έτσι επιτυγχάνεται ένας πολύ καλύτερος ύπνος..!


Υπάρχουν πολλά σκευάσματα είτε με Μελατονίνη είτε με Βαλεριάνα είτε ως μόνο – συστατικά είτε και σε συνδυασμό, πρόσφατα όμως κυκλοφόρησε και στα ελληνικά φαρμακεία το justsleep, το μοναδικό που συνδυάζει τα 3 πιο αποτελεσματικά και αναγνωρισμένα συστατικά, τη Μελατονίνη, τη Βαλεριάνα και το Λυκίσκο με τη δοσολογία 1mg, 200 mg, 200 mg αντίστοιχα σε ένα δισκίο, με κλινικά τεκμηριωμένη δράση στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου. Εξασφαλίζει ένα φυσιολογικό, ξεκούραστο και διαρκή ύπνο, χωρίς να δημιουργεί παρενέργειες και εθισμό.


Τέλος, στο πλαίσιο της φαρμακευτικής φροντίδας, πρέπει να συστήνουμε στους άυπνους ή δυσυπνικούς πελάτες του φαρμακείου, αφενός να τηρούν τα μέτρα προστασίας (π.χ. μη κατανάλωση καφέ το βράδυ, αποφυγή βαριών γευμάτων κ.λ.π.), αλλά και αφετέρου να τηρούν τις οδηγίες της σωστής λήψης του υπνωτικού, δηλαδή ½ με 1 ώρα πριν την κατάκλιση.


Πληροφορίες
Pharma Q

Pharmaceuticals-Medical Supplies
Εφέσσου 6, Νέα Σμύρνη, 17121, Αθήνα
Τηλ. (+30) 210 9374576-8, Fax. (+30) 210 9374579
www.pharmaq.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

Για καλύτερη διάθεση & ευεξία… Mindzen!
Κυκλοφορεί από τη Medem
Vichy: Νέο Pureté Thermale Cleansing Gel για ολοκληρωμένο καθαρισμό και ντεμακιγιάζ
Με ηφαιστειακό νερό, νιασιναμίδη και γλυκερίνη