Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο ιός των κονδυλωμάτων μεταδίδεται και χωρίς σεξουαλική επαφή

21/11/2017 12:40:34 μμ
Υπόθεση και των δύο συντρόφων η αντιμετώπισή του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορεί να μεταδοθεί και χωρίς να υπάρξει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή ή ακόμη και όταν το ζευγάρι χρησιμοποιεί προφυλακτικό, το οποίο περιορίζει μεν τον κίνδυνο αλλά δεν τον εξαλείφει πλήρως.


Αυτό υπογραμμίζει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τις συχνές αναφορές του τελευταίου καιρού στον HPV και τις επιπτώσεις του στην υγεία, επισημαίνοντας συγχρόνως πως «θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού που θα συστήσει θεραπευτικές λύσεις που σαφώς και υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ασθενείς όμως θα πρέπει να γνωρίζουν πως από τη στιγμή που κολλήσει κάποιος τον ιό θα παραμείνει πάντα φορέας του».


Τα κονδυλώματα αποτελούν το πιο διαδεδομένο και σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα προερχόμενο από ορισμένους τύπους του HPV, ο οποίος σημειωτέον «διαθέτει» περισσότερους από 200 υποτύπους με κάποιους να είναι χαμηλού κινδύνου και κάποιους άλλους, αυξημένου. Η σεξουαλική επαφή, ακόμη και η μη ολοκληρωμένη, αποτελεί τον κύριο παράγοντα μετάδοσής τους μιας και «κολλάνε» εύκολα με την τριβή του δέρματος ή των βλεννογόνων, ακόμα και με το στοματικό σεξ, οπότε αν έχει κονδυλώματα ο ένας ερωτικός σύντροφος, εύκολα αυτά να μεταδίδονται στον άλλον.


«Τα κονδυλώματα δεν αποτελούν τη μόνη «έκφραση» του ιού», προσθέτει ο Δρ. Σκαρτάδος και εξηγεί ότι «κάποιοι τύποι του ιού, υψηλού κινδύνου, ευθύνονται για την ανάπτυξη, κάτω από ειδικές συνθήκες για πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα
Μια ελληνική καινοτομία έρχεται να συμβάλει θετικά στη σεξουαλική διάθεση






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»