Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο FDA αναθεωρεί τις ενδείξεις των φθοριοκινολονών

12/5/2017 11:42:49 πμ
Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναθεωρεί τις συστάσεις του για τις φθοριοκινολόνες συστημικής χρήσης (αντιβιοτικά) και συνιστά να χορηγούνται μόνο όταν οι ασθενείς δεν έχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές.


Οι φθοριοκινολόνες σχετίζονται με αναπηρίες και δυνητικά μόνιμες παρενέργειες των τενόντων, των μυών, των αρθρώσεων, των νεύρων και του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορούν να εμφανιστούν όλες μαζί στον ίδιο ασθενή. Σύμφωνα με αναφορές ασθενών, τις οποίες αξιολόγησε ο FDA, οι παρενέργειες εμφανίστηκαν μέσα σε ώρες ή εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας και διήρκησαν κατά μέσο όρο από 14 μήνες έως και 9 χρόνια μετά τη διακοπή των φαρμάκων. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρθηκαν ότι οι παρενέργειες έπαυσαν ή βελτιώθηκαν μετά τη διακοπή του φαρμάκου, ενώ σε άλλες επιδεινώθηκαν ή συνεχίστηκαν.


Στις αναθεωρημένες πλέον ενδείξεις των φθοριοκινολονών αναφέρονται η οξεία βακτηριακή ιγμορίτιδα (ABS), η οξεία βακτηριακή επιδείνωση της χρόνιας βρογχίτιδας (ABECB) και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) χωρίς επιπλοκές, με τη επισήμανση ότι προορίζονται για χρήση μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές, διότι ο κίνδυνος αυτών των σοβαρών παρενεργειών γενικά υπερβαίνει τα οφέλη σε αυτούς τους ασθενείς.

Ωστόσο, για ορισμένες σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, τα οφέλη των φθοριοκινολόνων υπερτερούν των κινδύνων και είναι σκόπιμο να παραμείνουν διαθέσιμες ως θεραπευτική επιλογή.


Εάν κάποιος ασθενής αναφέρει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να διακόψουν αμέσως τη θεραπεία με φθοριοκινολόνη και να επιλέξουν άλλο αντιβακτηριακό φάρμακο για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της θεραπείας του ασθενούς.


Στα φύλλα οδηγιών των φθοριοκινολόνων υπάρχουν ήδη οι προειδοποιήσεις για τενοντίτιδα, ρήξη τένοντα και επιδείνωση της μυασθένειας gravis, για τους κινδύνους εμφάνισης περιφερικής νευροπάθειας και για τις επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και για άλλους σοβαρούς κινδύνους, καρδιακούς και δερματολογικούς.

Ο FDA έχει κοινοποιήσει και στο παρελθόν θέματα ασφάλειας για τις φθοριοκινολόνες, με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση το Μάιο του 2016.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%
Τέτοιου τύπου «αδικίες» έρχεται να διορθώσει το νέο σύστημα εφημεριών του ΦΣΑ






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»