Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ο βελονισμός κόβει το κάπνισμα;

21/2/2018 11:57:22 πμ
Και σε ποιες ασθένειες αντενδείκνυται
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος έχει αποδειχθεί ο βελονισμός, ο οποίος βοηθά τους καπνιστές να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα άγχους, έντασης, θυμού ή θλίψης, τους κύριους λόγους δηλαδή που επιδιώκουν συνειδητά ή ασυνείδητα να καταπολεμήσουν καπνίζοντας ένα τσιγάρο.

Σε μια ανασκόπηση 14 διεθνών μελετών, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Medicine, αναφέρεται ότι οι καπνιστές που υποβάλλονται σε βελονισμό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν απαλλαγμένοι από το κάπνισμα έξι μήνες έως ένα χρόνο αργότερα. Τα ευρήματα μιας παλαιότερης μελέτης, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας, έδειξαν ότι ο βελονισμός μειώνει σημαντικά την επιθυμία για κάπνισμα μέχρι και πέντε χρόνια μετά την αρχική θεραπεία. Τα άτομα της μελέτης ανέφεραν επίσης ότι τα τσιγάρα είχαν χειρότερη γεύση από ό,τι πριν από τη θεραπεία.


«Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί έναν δύσκολο στόχο, ωστόσο είναι από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί κάποιος να προσφέρει στον εαυτό του, δεδομένου ότι με κάθε εισπνοή, πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, εισέρχονται στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών είναι το αρσενικό, το βενζόλιο, το κάδμιο, το κυάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, η φορμαλδεΰδη και ο μόλυβδος, επιπλέον των τουλάχιστον 50 ουσιών που προκαλούν καρκίνο και των 400 τοξινών. Επιπτώσεις του καπνίσματος είναι η αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή νόσων, όπως καρκίνου του πνεύμονα του στόματος, οισοφάγου και στομάχου, στεφανιαίας νόσου και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, αλλά και άλλων καταστάσεων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και μειώνουν την ποιότητα ζωής των καπνιστών. Η εξάρτηση από τις ουσίες αυτές βάζει τον καπνιστή σ' ένα αδιάκοπο κύκλο εθισμού, καθιστώντας τη διακοπή της επιβλαβούς αυτής συνήθειας κοπιαστική και ψυχολογικά επώδυνη», εξηγεί ο Γιώργος Κυρίτσης, υπεύθυνος του τμήματος Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης.


Ο βελονισμός είναι μια μορφή αρχαίας κινεζικής θεραπείας που βασίζεται στην πεποίθηση ότι "κανάλια" σε όλο το σώμα, οι μεσημβρινοί, μεταφέρουν μια ενέργεια γνωστή ως «δύναμη ζωής». Οι βελονιστές πιστεύουν ότι μπορούν να μπλοκαριστούν και χρησιμοποιώντας βελόνες για την τόνωση ορισμένων σημείων κατά μήκος τους μπορεί να αποκατασταθεί η ροή της ενέργειας και να διορθωθούν οι ανισορροπίες. Όσον αφορά στο κάπνισμα, στην κινεζική ιατρική το συναίσθημα που σχετίζεται με τους πνεύμονες είναι η θλίψη. Αυτή ανακουφίζεται από την κίνηση των πνευμόνων σε κάθε ρουφηξιά καπνού. Όμως αυτή η ανακούφιση είναι πλασματική, ψεύτικη, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα επανέρχεται το αρνητικό συναίσθημα, οπότε η αναζήτηση που επόμενου τσιγάρου είναι αναπόφευκτη, με συνέπεια την αδυναμία απεγκλωβισμού απ' αυτήν την εξάρτηση.


Ο βελονισμός επιλέγεται ως εναλλακτική λύση κυρίως από τους ανθρώπους που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη διακοπή του καπνίσματος, δεδομένου ότι ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες όπως αυτά. Πραγματοποιείται με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων σε ορισμένα σημεία του σώματος  οι οποίες δεν προκαλούν πόνο.


Σημειώνεται πως η βαλβιδοπάθεια, οι δερματοπάθειες και οι μολύνσεις στο δέρμα, το λεμφοίδημα, ο μη ρυθμισμένος διαβήτης και η ασταθής επιληψία αποτελούν αντενδείξεις για βελονισμό. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν τον βελονιστή τους για την κύηση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δήλωση του Γιώργου Κυρίτση, Managing Director AEGEAN BEAUTY SA για τη βράβευση στα Best in Pharmacy Awards 2023
Στο πλαίσιο του εταιρικού προγράμματος «We Act-Day»






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της