Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νόμος του κράτους η ευθανασία στην Καλιφόρνια

6/10/2015 1:18:10 μμ
Προβλέπονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Παρά τη σφοδρή αντίδραση ορισμένων θρησκευτικών οργανώσεων και άλλων ομάδων που προασπίζονται τα δικαιώματα ατόμων με ειδικές ανάγκες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν του Δημοκρατικού Κόμματος υπέγραψε σχετικό σχέδιο νόμου χθες με το οποίο νομιμοποιείται η ευθανασία.

Ο νόμος βασίζεται σε παρόμοια νομοθεσία στην επίσης δυτικής πολιτεία Όρεγκον και επιτρέπει σε γιατρούς να συνταγογραφήσουν φάρμακα που θα φέρουν σε τέλος τη ζωή ασθενών, υπό τον όρο ότι δύο γιατροί συνυπογράψουν ότι ένα άτομο έχει μόνο έξι μήνες ζωής ακόμη και ότι ο ασθενής έχει σώας τας φρένας.
Nα σημειωθεί εδώ ότι η Καλιφόρνια  είναι η  πέμπτη αμερικανική πολιτεία που νομιμοποιεί την ευθανασία για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας. Οι άλλες είναι, εκτός από την Όρεγκον που αναφέρθηκε παραπάνω, η Ουάσινγκτον, η Μοντάνα και το Βερμόντ.

«Δεν ξέρω τι θα έκανα αν πέθαινα μέσα σε παρατεταμένο και βασανιστικό πόνο», δήλωσε ο Μπράουν. «Είμαι σίγουρος όμως πως θα ήταν παρηγοριά να είμαι σε θέση να εξετάσω τις επιλογές που μου δίνει αυτός ο νόμος. Και δεν θα αρνιόμουν το δικαίωμα αυτό σε άλλους.»

Η πρόταση νόμου πέρασε στη Βουλή αντιπροσώπων το Σεπτέμβριο και έμενε η υπογραφή του κυβερνήτη για να νομιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου, είναι κακούργημα να πιεστεί κάποιος να ζητήσει ή να πάρει τα σχετικά φάρμακα.

Οι υπερασπιστές της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας είχαν προσπαθήσει για δεκαετίες να πείσουν την πολιτεία να νομιμοποιήσει την πρακτική ως μέθοδο να βοηθήσουν άτομα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και άλλους ασθενείς να πεθάνουν με λιγότερο πόνο και να υποφέρουν λιγότερο, αλλά είχαν αποτύχει έξι φορές ως τώρα.

Οι αντίπαλοι του νόμου, μεταξύ των οποίων και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είπαν ότι ο νόμος θα δώσει την ευχέρεια σε ανήθικους προστάτες ή συγγενείς να πιέσουν ευάλωτους ασθενείς να αυτοκτονήσουν. Είπαν επίσης ότι θα δώσει την ευκαιρία σε ασφαλιστικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν φτωχούς ασθενείς με το να προσφερθούν να πληρώσουν για τα φάρμακα αυτοκτονίας αλλά όχι για τις ακριβές θεραπείες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Ο νόμος συμπεριλαμβάνει ημερομηνία λήξης σε 10 χρόνια, εκτός αν ανανεωθεί -μια ρήτρα συμβιβασμού με νομικούς που ανησυχούσαν για μη-προβλεπόμενες επιπτώσεις, όπως η στοχοποίηση των φτωχών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό