Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νόμιμα ναρκωτικά: η νέα επικίνδυνη μόδα των νέων που ήρθε και στην Ελλάδα

18/8/2016 12:47:47 μμ
Μπορούν να επιφέρουν μέχρι και αιφνίδιο θάνατο στους χρήστες τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ένα ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής, φέρνει στο προσκήνιο μια κατηγορία ουσιών που μέχρι σήμερα δεν ήταν ευρέως γνωστή στη χώρα μας, τα «νόμιμα ναρκωτικά».


Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε από το εξωτερικό και έχει οδηγήσει αρκετούς νέους στον θάνατο. Τα legal drugs (νόμιμα ναρκωτικά) είναι συνθετικές ουσίες που υποκαθιστούν την ινδική κάνναβη, ενώ πωλούνται ως αρωματικά χώρου σε αρκετά ελκυστικές συσκευασίες.


Η κατασκευαστές τους βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις νομοθεσίες των κρατών, καθώς χρησιμοποιούν αχαρτογράφητες ουσίες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις για τα ναρκωτικά ενώ η εμπορική χρήση που τους δίνουν είναι αρωματικά ποτ-πουρί.


Οι αστυνομικοί τα χαρακτηρίζουν ως spicy (αρωματισμένα) ναρκωτικά και γνωρίζουν πως είναι ακόμα πιο επικίνδυνα σε σχέση με τα συμβατικά ναρκωτικά, καθώς έχουν την πολυτέλεια και χρησιμοποιούν τεχνικές του μάρκετινγκ. Μερικές ονομασίες, που έρχονται σε περίτεχνες και εντυπωσιακές συσκευασίες, είναι οι «headtrip», «Boom», «UltraΠυθία», «cloud10» και «freedomfly».


Η χρήση τους γίνεται μέσα στα στριφτά τσιγάρα όπου μπορούν να τα καπνίσουν οπουδήποτε θέλουν καθώς δεν μυρίζουν ύποπτα. Ένας από τους βασικότερους λόγους που τα προτιμούν είναι η τιμή τους που ανέρχεται κοντά στα 10 ευρώ ανά φακελάκι και μπορούν να αγοραστούν νόμιμα.


Στην Αθήνα ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι συγκεκριμένες ουσίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις βρουν εύκολα σε ψιλικατζίδικα και περίπτερα.


Ο πιο εύκολος τρόπος για την αγορά τους, είναι μέσα από το Διαδίκτυο καθώς χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως με 12 ευρώ κάποιος μπορεί να αγοράσει 10 γραμμάρια και με μεγάλη ευκολία.


Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Τα συγκεκριμένα συνθετικά ναρκωτικά δεν είναι συνήθως ανιχνεύσιμα και είναι ένα βήμα πιο μπροστά από το νόμο. Τα κυκλώματα συνεργάζονται με χημικούς που τα παρασκευάζουν με τρόπο που να είναι νόμιμα. Γνωρίζουν τις διατάξεις του νόμου και χρησιμοποιούν ουσίες που δεν εμπίπτουν σε αυτόν. Όταν η Αστυνομία κατασχέσει τέτοιου είδους ουσίες, τις στέλνει στο Γενικό Χημείο του Κράτους που διαπιστώνει την επικινδυνότητά τους και έτσι προστίθενται και αυτές στη λίστα με τα παράνομα σκευάσματα. Ωστόσο, αφενός η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ χρόνο και αφετέρου όταν οι ουσίες ενταχθούν στο νόμο τότε τα κυκλώματα τροποποιούν τα συνθετικά για να μπορούν να τις κυκλοφορούν ξανά νόμιμα».


Τον Ιανουάριο του 2016, λιμενικοί της Θεσσαλονίκης συνέλαβαν εισαγωγέα ανάλογων ουσιών και έναν ιδιοκτήτη ψιλικατζίδικου που τα προμήθευε στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το εμπόρευμα ήταν 230 συσκευασίες του γραμμαρίου. Στην κατάθεση του ο εισαγωγέας ισχυρίστηκε πως τα εισήγαγε απολύτως νόμιμα ενώ είχε όλα τα παραστατικά για το προϊόν που προμηθεύτηκε από την Ισπανία. Μάλιστα είχε συμμορφωθεί και με τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων όπου έπρεπε να αναγράφεται στη συσκευασία «Η ουσία δεν καπνίζεται γιατί είναι επικίνδυνη».


Σχεδόν όλα τα τυποποιημένα νόμιμα ναρκωτικά αναγράφουν αυτή τη φράση για να μπορούν να παραμένουν στις αγορές. Η παραγωγή τους γίνεται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και την Κίνα. Μια παλιότερη υπόθεση που είχε να κάνει με διάθεση τέτοιων προϊόντων στην Αθήνα είχε δείξει πως αυτές οι ουσίες προέρχονταν από έναν Ισραηλινό χημικό που συνεργαζόταν με εργοστάσια στην Βουλγαρία.


Η πρώτη ύλη των «spicy» είναι αποξηραμένα βότανα που τα ψεκάζουν με επικίνδυνες συνθετικές ουσίες.


Στη Σουηδία υπάρχει μεγάλη ζήτηση γιΆ αυτές τις ουσίες, ενώ μόλις το 2014, έτος έναρξης της έξαρσης στη χώρα, έχασαν τη ζωή τους 300 άνθρωποι. Η δεύτερη μεγαλύτερη χρήση εντοπίζεται στην Ρωσία.


Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) από τις 20 Απριλίου 2016 ζητά να γίνει ανάκληση από την αγορά των ουσιών: «Exclussive», «Boom», «UltraΠυθία» και «Cloud10Chill».


Ύστερα από χημικές αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους στα τρία πρώτα εντοπίστηκαν συνθετικά κανναβινοειδή ενώ στο τέταρτο η επικίνδυνη και τοξική ουσία καθινόνη MDPV.


Ο ΕΟΦ αναφέρει πως οι εταιρείες εισαγωγής και διακίνησης οφείλουν να επικοινωνήσουν με όσους έχουν αγοράσει τα προϊόντα στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η απόσυρση τους.


Σύμφωνα με ειδικούς που μελετούν την επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι άγνωστες ουσίες, τα συνθετικά ναρκωτικά μπορούν να επιφέρουν ταχυκαρδία, υπέρταση, παραισθήσεις μέχρι και αιφνίδιο θάνατο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα υπάρξουν πρόστιμα σε όσους τα διακινούν σύμφωνα με την ΚΥΑ
7500 νέοι απαντούν για την υγεία και την περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση