Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Νομική διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα χωρίς αιφνιδιασμούς

9/9/2013 10:00:55 πμ
Διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και υπουργού Υγείας προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τα προβλήματα του κλάδου ενώπιον του πρωθυπουργού και των υπουργών και υφυπουργών Υγείας, Οικονομικών, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Επικρατείας, Μακεδονίας-Θράκης κ.ά. εξέθεσε ο κ. Κ. Θεοδοσιάδης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις7/9 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.


Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έθεσε επιτακτικά το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, της πληρωμής σε τακτές ημερομηνίες κάθε μήνα, των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, την προώθηση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 2010-2012, όπως επίσης και το μεγάλο πρόβλημα της περαιτέρω μείωσης του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όπως απαιτεί η τρόικα και τέλος όσα αναφέρονται στο μνημόνιο για τα θεσμικά και οικονομικά θέματα του κλάδου (ποσοστό κέρδους, ΜΥΣΥΦΑ, claw back, ΦΥΚ κτλ).


Ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί παρακολούθησαν με προσοχή την παρουσίαση των προβλημάτων και έδωσαν τις ακόλουθες απαντήσεις:


  • Για τα θέματα που άπτονται του μνημονίου ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο υπουργός οικονομικών και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τον υπουργό Υγείας στην διαδικασία αυτή και σε όποιο επίπεδο χρειάζεται θα παρέμβουν ενισχυτικά με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
    Για το θέμα αυτό ειδικά ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η προτεινόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20% από το έτος 2013 στο 2014 είναι υπερβολικά μεγάλη και η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή.

 

  • Δόθηκε επίσης διαβεβαίωση ότικατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, η σχετική νομοθετική διάταξηπου συνέταξε η νομική ομάδα του ΠΦΣ και αποδέχτηκε ο υπουργός υγείας, προκειμένου να ξεπερασθούν αξεπέραστες γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν στην κείμενη νομοθεσία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ετών 2010-2012 (πιστωτικά τιμολόγια, φορολογικές ενημερότητες κτλ).

 

  • Όσον αφορά τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥθα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση πληρωμώνδεδομένου ότι ρυθμίστηκαν προβλήματα τυπικής και τεχνικής φύσεως που αφορούσαν τον προϋπολογισμό του οργανισμού.

 


Τέλος, ο υπουργός υγείας επεσήμανε στον πρωθυπουργό τον ιδιαίτερα δημιουργικό ρόλο του ΠΦΣ τόσο στα πλαίσια του τεχνικού κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας όσο και σε θέματα της καθημερινότητας. Διαβεβαίωσε δε ότι ο ΠΦΣ θα συνεχίσει να είναι κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους φορείς σε θέματα που τους αφορούν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας