Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέους δρόμους στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου μέσω της Μοριακής Ιατρικής

16/1/2018 2:50:48 μμ
Θεραπεία με βάση τις μοριακές διαταραχές κάθε ασθενούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η καλύτερη κατανόηση των μοριακών και ανοσολογικών μηχανισμών παθογένεσης των κακοήθων νεοπλασμάτων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων φαρμακευτικών παραγόντων, οι οποίοι έχουν βελτιώσει σημαντικά την κλινική πορεία των ασθενών.


Επιπλέον, τα μοριακά τεστ νέας γενιάς τα οποία διενεργούνται και σε δημόσια εργαστήρια, όπως το Παθολογο-ανατομικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γουδί, μπορούν να δείξουν τις πιθανότητες να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο, ενώ συμβάλλουν στην επιλογή του καλύτερου εξατομικευμένου πλάνου παρακολούθησης και θεραπείας.


Οι νεότερες εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής αποτελούν το θέμα επιστημονικής διημερίδας με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη-Προκλήσεις και Ερωτήματα ΙΙ», που διοργανώνεται από το ΙΜΒΕ και θα διεξαχθεί 26-27 Ιανουαρίου στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.


«Στην εκδήλωση αυτή δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής συζήτησης για τις νεότερες εξελίξεις και τις μελλοντικές προοπτικές μεταξύ των συμμετεχόντων όλων των ειδικοτήτων, που εμπλέκονται στη Μοριακή Ιατρική, δηλαδή στη θεραπεία με βάση τις μοριακές διαταραχές κάθε ασθενούς», εξηγεί ο παθολόγος-ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ). «Η πολυδιάστατη και δομημένη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών, που διαγιγνώσκονται με προκαρκινικές βλάβες και κακοήθη νεοπλάσματα, είναι προαπαιτούμενο για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Θα παρουσιασθούν νεότερες χειρουργικές τεχνικές που εκτελούνται πλέον και στην Ελλάδα, αλλά και τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για νέα στοχευμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή της ανοσοθεραπείας και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει επιδείξει σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών με συμπαγείς όγκους για τους οποίους παλαιότερα δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες».


Η εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις στην κλινική πράξη, όπως νέες ανεπιθύμητες ενέργειες και αύξηση του κόστους υγείας, ενώ οι ασθενείς έχουν αποκτήσει ισχυρή φωνή μέσω των οργανωμένων συλλόγων τους και διεκδικούν καλύτερη εφαρμογή και πρόσβαση στις νέες θεραπείες και την ένταξή τους σε αξιόπιστες κλινικές μελέτες.


Η εγγραφή στη διημερίδα είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το email info@imibe.org.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»