Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέος Δρόμος: επιστολή του συνδυασμού προς όλους τους φαρμακοποιούς

26/6/2017 12:37:23 μμ
Αναφέρει τις λύσεις που προτείνει για τα προβλήματα του κλάδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Επιστολή προς όλους τους φαρμακοποιούς εξέδωσε ο συνδυασμός «Νέος Δρόμος» ο οποίος συμμετείχε και εκπροσωπείται πλέον στο νέο ΔΣ του ΠΦΣ, μετά τις πρόσφατες εκλογές. Η "μετεκλογική εξαγγελία" περιέχει συνοπτικά και απλά γραμμένα τα σημαντικά θέματα του κλάδου για αυτή την εποχή.


 Όπως αναφέρεται:


«Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την τιμή που μας επιφυλάξατε να έχουμε εκλεγμένο εκπρόσωπό μας στην επόμενη Διοίκηση του Ανωτάτου Συλλογικού Οργάνου μας.

Θέλουμε επίσης να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσους εξελέγησαν αλλά και σε όλους όσοι έδωσαν αγώνα σε αυτές τις εκλογές, όλοι μας καταπώς μπορέσαμε και πράξαμε.

Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε εδώ ότι κατά τη γνώμη μας η τωρινή διαδικασία εκλογής Διοίκησης στον ΠΦΣ, με μόλις 178 αντιπροσώπους σε σύνολο σχεδόν 10.000 ισότιμων συναδέλφων, έχει πολλά περιθώρια να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί, ώστε να πάψει να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε τυχόν υπόγεια μεθόδευση θα μπορούσε να την επηρεάσει σοβαρά, λόγω του ολιγάριθμου των ψηφοφόρων.


Παρόλ΄ αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι αμείλικτα και επείγοντα, και απαιτούν εφικτές λύσεις.

Πρώτο και κύριο από άποψη επείγοντος πρόβλημα σήμερα είναι όλα όσα έχουν συμβεί στο θέμα της εκτέλεσης και αποζημίωσης συνταγών με ιατροτεχνολογικά υλικά. Και έχει χοντρικά 2 σκέλη:


1) Την αντισυμβατική καθυστέρηση πληρωμής μας, πολλούς μήνες μετά την ανώτατη προθεσμία πληρωμής που ορίζεται στις εξήντα (60) ημέρες, έστω και αν προστεθεί σε αυτό και η παράταση των όχι πάνω από τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται Συμβατικά, σε περίπτωση αντικειμενικών δυσχερειών.

2) Τα σοβαρά προβλήματα τόσο στην εκτέλεση όσο και στην αποπληρωμή των Γνωματεύσεων που οφείλονται:

  •  Στην περιττή πολυπλοκότητα τόσο στην εκτέλεση των Γνωματεύσεων όσο και υποβολής τους στο τέλος κάθε μήνα μέσω του e-ΔΑΠΥ.
  •  Στην απουσία αυτόματων ηλεκτρονικών απαγορεύσεων («κόφτες»), από την αρχή, δηλαδή από τη συνταγογράφηση.
  •  Στην αδιαφάνεια στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη συνταγογράφηση και τους όρους της, καθώς τόσο ο Ενιαίος Κανονισμών Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ) όσο και το λοιπόν νομικό πλαίσιο είναι λειψά, αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές και θεσπίστηκαν πριν την έναρξη της τωρινής ηλεκτρονικής εκτέλεσης Γνωματεύσεων ιατροτεχνολογικού υλικού, κάτι που οδηγεί σε άδικες περικοπές Γνωματεύσεων από συναδέλφους, εκ των υστέρων.
  • Στην απουσία ολοκληρωμένου τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατροτεχνολογικού.
  •  Στην ανεπίτρεπτη σε κάποιες περιπτώσεις παρουσία διατίμησης στη λιανική τιμή με παράλληλη πλήρη απουσία χονδρικής τιμής (π.χ. φόρμουλες-γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας), που οδηγεί σε αδυναμία χορήγησης αυτών των αγαθών από τα φαρμακεία και έτσι σε αναπόφευκτη μεγάλη και αναίτια ταλαιπωρία για τον κόσμο να τα προμηθευτεί.
  •  Στη βιασύνη με την οποία το Σύστημα ετέθη τελικά σε λειτουργία πριν να είναι βέβαιο ότι τα παραπάνω έχουν διευθετηθεί ή είναι προγραμματισμένα να διευθετηθούν σύντομα και χωρίς συνέπειες στο μεσοδιάστημα για τα φαρμακεία.

Όλα τα παραπάνω, αν και χρειάζεται πολιτική απόφαση για να λυθούν, δεν αποτελούν πολιτικά προβλήματα. Αποτελούν κυρίως τεχνικά και νομικά προβλήματα, οπότε τέτοιες μόνο μπορούν να είναι και οι λύσεις τους.

  •  Ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, στο ύφος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό τεχνολογικά. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται και παρουσία φαρμακοποιών κατά την υλοποίηση, που θα δίνουν την κατεύθυνση στους προγραμματιστές πώς να φτιάξουν μία απλή και φιλική στη λειτουργία της ηλεκτρονική πλατφόρμα, με απώτερο σκοπό να εξαλειφθούν τα περισσότερα περιττά βήματα κατά την εκτέλεση και την υποβολή και αργότερα την εκτέλεση των συνταγών μέσω των προγραμμάτων φαρμακείων και μόνο.
  •  Έναν ολοκληρωμένο τιμοκατάλογο ιατροτεχνολογικών υλικών, ενσωματωμένο στο σύστημα συνταγογράφησης και με διατιμημένες όλες τις τιμές τόσο στο λιανικό όσο και στο χοντρικό σκέλος τους.
  •  Ένα προληπτικό ηλεκτρονικό σύστημα που θα απαγορεύει τη συνταγογράφηση Γνωματεύσεων με λάθη, αλλά και ένα επίσημο, απλό και λιτό κείμενο με το τι πρέπει να προσέχουν οι συνάδελφοι σε μία Γνωμάτευση ώστε αυτή να θεωρείται ορθώς εκτελεσμένη.

Δεύτερο με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Διοίκηση του ΠΦΣ, είναι θέματα που παραμένουν ως σκιά και κακοφορμίζοντα, δυσεπίλυτα και δυσοίωνα ως μελλοντική εξέλιξη και αφορούν:

  •  Το θέμα της συνεχούς μείωσης τιμών φαρμάκων χωρίς όμως μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης της Ελλάδας, που οδηγεί σε ασύδωτο κανιβαλισμό τιμών και μεριδίων από νεότερα φάρμακα σε βάρος των υπολοίπων.

Μία μαύρη τρύπα σπατάλης που ενώ η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να βουλώνει ακόμα δεν τα έχει καταφέρει ολοκληρωμένα, και όλο αυτό μέσω Επιτροπή στην οποία συμμετέχει θεσμικά και ο ΠΦΣ (Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμ. Δαπάνης του Υπ. Υγείας),

  •  Το θέμα της αποδεδειγμένης πλέον εμπειρικά ζημίας για τους πολίτες και τα φαρμακεία που έχει προκύψει από τις άρσεις του πρόσφατου παρελθόντος μίας σειράς ρυθμίσεων στη λειτουργία των φαρμακείων.
  •  Η γενναία και φιλότιμη αλλά ακόμα σε πρώιμα στάδια, οργάνωση της Διά Βίου Εκπαίδευσης και της εφαρμογής νέων υπηρεσιών και επέκτασης των υπαρχουσών από τα Φαρμακεία, με αναγνωρισμένο, τυποποιημένο, μαζικό και μεθοδικό τρόπο.

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, που έρχονται ως παρακαταθήκη από το παρελθόν, έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη Διοίκηση του ΠΦΣ.


Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θα συνεργαστεί με όλους ανεξαιρέτως όσους συμφωνούμε ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι πάνω απ΄ όλα και το εννοούμε.

Η εμπιστοσύνη σας μας τιμά και ταυτόχρονα μας δεσμεύει για το μέλλον ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ στην Υπηρεσία των Φαρμακοποιών με Δύναμή μας τη Γνώση.


Βαρδιάμπασης Κώστας, Βογιατζής Γιώργος, Δαγρές Γιάννης, Μπάρλας Βαγγέλης, Ράγιας Δημήτρης, Χασανέας Κώστας".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ποια περίπτωση θα δοθεί παράταση
«Έπρεπε να κοινοποιηθεί για να βρεθούν και να συζητηθούν τα λάθη», απαντά στις διαμαρτυρίες ο Κ. Λουράντος






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης