Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

26/10/2016 11:26:50 πμ
Ενθαρρυντικά πειράματα σε ποντίκια δίνουν ελπίδες για ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα νέο πειραματικό φάρμακο που δίνει ελπίδες ότι θα συμβάλλει στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ παρουσίασαν ερευνητές στις ΗΠΑ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας.

Το φάρμακο, προς το παρόν γνωστό ως NTRX-07, εμποδίζει την εκδήλωση φλεγμονής, ενώ παράλληλα απομακρύνει τις πρωτεϊνικές πλάκες αμυλοειδούς που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή των νευρώνων και την εμφάνιση της νόσου.


 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναισθησιολογίας Μοχάμεντ Ναγκίμπ της Κλινικής Κλίβελαντ δήλωσαν ότι «το φάρμακο χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μηχανισμό σε σχέση με πολλά άλλα σημερινά φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, καθώς στοχεύει στην αιτία μάλλον παρά στα συμπτώματα της νόσου».

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αντι-Αλτσχάιμερ ιδιότητες του φαρμάκου, μελετώντας τις δυνατότητές του να θεραπεύσει μια άλλη πάθηση, τον νευροπαθητικό πόνο. Όπως είπε ο δρ Ναγκίμπ, «οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο έχουν χρόνια νευροφλεγμονή. Η ουσία NTRX-07 καταπολεμά τη φλεγμονή και στον εγκέφαλο, η οποία συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ».


Το φάρμακο δοκιμάσθηκε σε πειραματόζωα που είχαν στον εγκέφαλό τους μια νευροεκφυλιστική πάθηση παρόμοια με το Αλτσχάιμερ. Η χορήγηση του φαρμάκου επέφερε σημαντική μείωση των αφύσικων πρωτεϊνικών πλακών, καθώς επίσης βελτίωση της μνήμης των ποντικιών. Αύξησε επίσης τα επίπεδα της πρωτεΐνης SOX2, που βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο η εν λόγω ουσία θα αποδειχθεί αποτελεσματική και στους ανθρώπους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi
Ανακοινώθηκαν οι ομάδες που συμμετέχουν στον νέο κύκλο του προγράμματος






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»