Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο μοντέλο υπηρεσιών για τους ογκολογικούς ασθενείς

20/2/2015 11:16:59 πμ
Επανεξετάζει το θέμα το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότερες από 3,5 ώρες κράτησε η συνάντηση με με αντικείμενο τα προβλήματα κατά την παροχή υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς.



Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής συναντήθηκε με Διοικητές Ογκολογικών Νοσοκομείων, Διευθυντές Ιατρούς Ογκολογικών Τμημάτων, Διευθυντές φαρμακείων, αλλά και εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων με στόχο το τεράστιο ζητόύμενο της της διαχείρισης των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, η διάθεση των οποίων κοστίζει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα ταμεία Υγείας.

Οι Διοικητές και οι επικεφαλής των ογκολογικών Τμημάτων περιέγραψαν στον κ. Κουρουμπλή τα εμπόδια που συναντούν καθημερινά στην προσπάθειά τους να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς. Μεταξύ αυτών είναι η εξάντληση των γιατρών να ανταπεξέλθουν στα πολυάριθμα περιστατικά και τα πεπαλαιωμένα μηχανήματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμη και 6 μήνες για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κύριο την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Επεσήμαναν το γεγονός ότι οι ογκολόγοι-παθολόγοι με πολυετή πείρα συνταξιοδοτούνται, ενώ το εναπομείναν προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Τόνισαν ότι η πρόσληψη επικουρικών δεν λύνει το πρόβλημα αφού υπάρχει ανάγκη για μόνιμο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Οι εκπρόσωποι των ογκολογικών νοσοκομείων για παιδιά τόνισαν την ανάγκη τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτουν τις εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, προσθέτοντας ότι στο ΚΕΣΥ δεν υπάρχει εκπροσώπηση της παιδιατρικής ογκολογίας.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται ωστόσο και στον τομέα των φαρμάκων, εξαιτίας της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας για τις "Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών", ένα 44% ανέφερε πως του είναι δύσκολο να βρει ή να του χορηγηθεί το προϊόν που του συνταγογραφήθηκε, με αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς εν τέλει να χάνουν ή να καθυστερούν τις προγραμματισμένες θεραπείες τους.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month