Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέο φορολογικό και ασφαλιστικό: Οδηγός επιβίωσης για το 2017

27/12/2016 9:36:06 πμ
Ποιες είναι οι σημαντικές επιβαρύνσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επιτηδευματίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τις αλλαγές που επέφεραν οι τελευταίες νομοθετικές διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι οποίες έχουν έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2017, προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τους επιτηδευματίες.

Η ΠΟΡΕΙΑ

Δεδομένου ότι το ελληνικό φαρμακείο παραμένει στη μνημονιακή δίνη, με αλλεπάλληλα χτυπήματα που στόχο έχουν άλλοτε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, άλλοτε τα φαρμακεία τα ίδια, η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αφού ο κίνδυνος εξάντλησης διαθέσιμων πόρων μπορεί να οδηγήσει σε ασυνέχειες στον εφοδιασμό του φαρμακείου και την εύρυθμη λειτουργία του.


Φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι το φαρμακείο αποτελεί μια φορολογική οντότητα που λειτουργεί με πιστώσεις και πολλές φορές με σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Έτσι, έχει παρατηρηθεί να υπόκειται σε φορολογία για ανείσπρακτες απαιτήσεις, ενώ σταθερά καλείται να χρηματοδοτήσει την περιοδική απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κάθε δίμηνο ή τρίμηνο, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Κάθε παράγοντας, λοιπόν, που οδηγεί σε πτώση των διαθέσιμων πόρων θα πρέπει να αναλύεται διεξοδικά και να προϋπολογίζεται έτσι ώστε να σας βρίσκει έτοιμους!

Το φαρμακείο μπορεί να συσταθεί πλέον με τις εξής μορφές:

  • α. Ατομική Επιχείρηση
  • β. Ομόρρυθμη (Ο.Ε.) ή Ετερόρρυθμη (Ε.Ε.) προσωπική εταιρεία
  • γ. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική εταιρεία (Ι.Κ.Ε.)

 

Σε αυτές τις μορφές διαμορφώνονται πλέον, με τους τελευταίους νόμους, διαφορετικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.


Στα παραδείγματα και τους πίνακες που ακολουθούν, χρησιμοποιήθηκαν 3 διαφορετικά σενάρια τζίρου, τα οποία όμως προσεγγίζουν την πραγματικότητα: Στο πρώτο σενάριο, φαρμακεία με αιτούμενο ΕΟΠΥΥ στα 5.000 ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο, φαρμακεία με αιτούμενο ΕΟΠΥΥ στα 12.000 ευρώ και στο τρίτο σενάριο, φαρμακεία με αιτούμενο ΕΟΠΥΥ στα 19.000 ευρώ.

α. Ατομική Επιχείρηση

  • Αποτελεί επιλογή για εισοδήματα έως 43.750 ευρώ.
  • Ασφαλιστικές εισφορές: 26,95% επί του φορολογητέου ποσού.
  • Η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με κλίμακα επί του φορολογητέου ποσού.

 

Υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών / Παράδειγμα:


β. Ομόρρυθμη (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμη (Ε.Ε.)

  • Συντελεστής φορολόγησης 29%.
  • Αποτελεί επιλογή για εισοδήματα άνω των 43.750€.
  • Ασφαλιστικές εισφορές 26,95% στα κέρδη.
  • Φόρος διανομής κερδών 15% στην περίπτωση που τηρούνται βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

 

Υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών / Παράδειγμα:

Έστω Ο.Ε. με ποσοστά συμμετοχής 60:40 και κέρδη όπως παρακάτω. Οι ασφαλιστικές εισφορές για κάθε εταίρο προκύπτουν από το γινόμενο των συνολικών κερδών της εταιρείας επί το ποσοστό συμμετοχής του καθενός εταίρου, δηλαδή:


γ. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.)

  • Συντελεστής φορολόγησης 29%.
  • Αποτελεί επιλογή για εισοδήματα άνω των 43.750€.
  • Ασφαλιστικές εισφορές 26,95% στα διανεμόμενα κέρδη, στο διαχειριστή της εταιρείας και στα μέλη του Δ.Σ., σε περίπτωση που παρέχουν έμμισθες υπηρεσίες.
  • Φόρος διανομής καθαρών κερδών 15%.

 

Υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών / Παράδειγμα:

Έστω Ι.Κ.Ε. με ποσοστά συμμετοχής 80:20 και κέρδη όπως παρακάτω:

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ


Είναι σαφές ότι για εισοδήματα έως και 43.750 ευρώ, η επιλογή της ατομικής επιχείρησης είναι μονόδρομος, ενώ πάνω από αυτό το ποσό ο μετασχηματισμός της ατομικής επιχείρησης σε εταιρεία επιφέρει μικρότερη επιβάρυνση.


Στην περίπτωση της Ι.Κ.Ε. αποτελεί μονόδρομο η μη διανομή κερδών για τα πρώτα 2 έτη λειτουργίας. Αυτή η διαδικασία θα ελαχιστοποιήσει τις επιβαρύνσεις σε ασφαλιστικές εισφορές (θα πληρώσει μόνο το ελάχιστο ο διαχειριστής). Μάλιστα κατά τον χρόνο της μετάβασης, όπως είναι η φετινή χρήση όπου θα περαστούν στα έξοδα μόνον οι τρέχουσες (πολύ μικρότερες) ασφαλιστικές εισφορές, είναι καλύτερα να περιμένουμε να διανείμουμε κέρδη στη χρήση του 2017 όπου θα προλάβουμε να περάσουμε σταέξοδα τις νέες εισφορές, που θα οδηγήσουν σε υψηλότερες φοροαπαλλαγές.


Στην περίπτωση της μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε., ο μονομέτοχος διαχειριστής επιβαρύνεται με υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όπως στις ατομικές και στις Ο.Ε., Ε.Ε. ενώ στην περίπτωση της πολυμετοχικής Ι.Κ.Ε. υποχρέωση ασφαλιστικών εισφορών φέρει μόνον ο διαχειριστής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως κερδών, η ασφαλιστική υποχρέωση της εταιρείας μπορεί να περιοριστεί σε αυτά τα έξοδα! Αν και αυτό αναμένεται να αλλάξει, για την ώρα ισχύει!


Σε περίπτωση που για λόγους «πόθεν έσχες» πρέπει να προχωρήσετε σε διανομή, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι π.χ. στην περίπτωση που ανήκετε στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, με βάση τα νέα δεδομένα οι παλαιές εισφορές σας αντιστοιχούν σε σημερινά καθαρά κέρδη 14.206,23 ευρώ. Αυτό είναι και το όριο κερδών πάνω από το οποίο θα προκύψουν επιβαρύνσεις αλλά και το όριο κάτω από το οποίο θα προκύψουν για άλλους χαμηλότερες εισφορές (πάντα για τη σημερινή 3η κατηγορία). Είναι σαφές ότι όσο πιο παλαιός είναι ο ασφαλισμένος και άρα όσο υψηλότερες εισφορές παρουσίαζε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση.


Στην περίπτωση που κάποιος είναι μέτοχος σε εταιρικό σχήμα και ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης, τις ασφαλιστικές εισφορές θα φοροαπαλλαγεί η ατομική επιχείρηση.


Στην περίπτωση που κάποιος είναι μέτοχος σε περισσότερες από μία εταιρείες, οι ασφαλιστικές εισφορές θα αφαιρεθούν από την εταιρεία στην οποία προκύπτουν τα υψηλότερα κέρδη.


Όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους μπορούν να καταβάλουν μειωμένη κατά 50% ασφαλιστική εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα έτη ασφάλισης!


Ο υπολογισμός από την 01/01/2017, όποτε αλλάζει –σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό– το σύστημα παρακράτησης των εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ασθένεια, την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ (για όσους έχουν όλες τις σχετικές «καλύψεις»), δεν θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος του κάθε μήνα και του έτους της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά με το εισόδημα προηγούμενων ετών με αναγωγή σε 12μηνη βάση. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που είναι βέβαιο ότι θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνεται στο τέλος κάθε επόμενου χρόνου, ενώ αναμένονται και πολλά ζητήματα επιστροφών εισφορών, αν αναλογιστεί κανείς ότι το εισόδημα για τα φαρμακεία βαίνει συνεχώς μειούμενο.


Στην περίπτωση συναδέλφων που μετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, υπάρχει απαλλαγή καταβολής εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), εκτός της ειδικής περίπτωσης που κάποιος κατέχει πάνω από το 3% των μεριδίων.


Στις Ι.Κ.Ε., ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλει μόνον ο διαχειριστής και τα αμειβόμενα μέλη του Δ.Σ. Για να υπάρχει το μέγιστο όφελος, ο διαχειριστής θα πρέπει να έχει μερίδια που αναλογούν σε κέρδη 14.206,23 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε εισφορές 1.895,38 ευρώ, που αποτελεί και την ελάχιστη εισφορά στον Ε.Φ.Κ.Α.


Αναμένονται ακόμα ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα ορίζουν επακριβώς την εφαρμογή των μέτρων. Μετά από προσωπικές συνομιλίες με ειδικούς του χώρου, διαπίστωσα ότι αναμένεται να εκμηδενιστεί το πλεονέκτημα που παρουσιάζει η Ι.Κ.Ε. έναντι των υπολοίπων σχημάτων.


Οι κραδασμοί θα επέλθουν τον Ιούνιο του 2017. Ενσωματώνοντας λοιπόν και την αύξηση της προκαταβολής στο 100% από 75%, οι επιβαρύνσεις θα διαμορφωθούν(για τις ατομικές επιχειρήσεις & τις προσωπικές εταιρείες) ως εξής:

  • Φαρμακεία έως 5.000 αιτούμενο ΕΟΠΥΥ (έως 10.000 τζίρο), θα επιβαρυνθούν από 63% έως και 93% επι-πλέον των μηνιαίων εξόδων τους.
  • Φαρμακεία έως 12.000 αιτούμενο ΕΟΠΥΥ (έως 22.000 τζίρο), θα επιβαρυνθούν από 123% έως και 131% επιπλέον των μηνιαίων εξόδων τους.
  • Φαρμακεία έως 19.000 αιτούμενο ΕΟΠΥΥ (έως 30.000 τζίρο), θα επιβαρυνθούν από 128% έως και 134% επιπλέον των μηνιαίων εξόδων τους.

 

Το πιο πάνω γενικό συμπέρασμα, το οποίο ο καθένας μας οφείλει να το φέρει στα μέτρα του, προκύπτει αν διαιρέσει κανείς το σύνολο της επιβάρυνσης από το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό προς τα συνολικά μηνιαία έξοδα του φαρμακείου του.

Ο παραπάνω υπολογισμός είναι σημαντικός, αν σκεφτεί κανείς ότι τα ποσά των φόρων και εισφορών αποτελούν ανελαστική υποχρέωση υψίστης προτεραιότητας αποπληρωμής, τα οποία στις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας που διανύουμε, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ιεράρχηση των υποχρεώσεων και έτσι σε χρονική μετάθεση αποπληρωμής άλλων βασικών εξόδων. Αυτό που σίγουρα απαιτείται πάντως είναι προσεκτική διαχείριση, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από αυτό το έτος, διότι μπορεί εύκολα να «βγείτε εκτός προγράμματος»!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναρτήθηκαν σε ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο