Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέο εμβόλιο κατά του AIDS δοκιμάζεται σε ανθρώπους

7/7/2015 12:31:53 μμ
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από τα πειράματα σε ζώα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Δύο νέες μελέτες για ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού HIV έδωσαν τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δοκιμές σε πιθήκους, ώστε ήδη έχει ξεκινήσει η δοκιμή του σε ανθρώπους από τη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson.

Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Science» και διεξήχθησαν από τον δρ Νταν Μπαρούκ από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και το Ινστιτούτο Ragon του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ και τους συνεργάτες του.


Πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων που χορηγήθηκε σε πιθήκους. Στην πρώτη φάση το εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του ιού, χρησιμοποιώντας μια αβλαβή εκδοχή αδενοϊού (ιού του κοινού κρυολογήματος), ώστε να εισαγάγει γονίδια του HIV εντός του οργανισμού. Στη δεύτερη φάση χορηγείται στον οργανισμό μια πρωτεΐνη της επιφάνειας του HIV, η οποία είναι σχεδιασμένη να προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση.


Μετά τη λήψη του εμβολίου, τα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε πολύ υψηλές δόσεις του ιού SIV (Simian Immunodeficiency Virus, ο αντίστοιχος του HIV για τους πιθήκους).

Οι μισοί από τους πιθήκους που εμβολιάστηκαν προστατεύτηκαν πλήρως από τον ιό, τη στιγμή που –σύμφωνα με τον δρ Πολ Στόφελς, επιστημονικό διευθυντή και πρόεδρο του φαρμακευτικού τομέα της εταιρείας– «ο ιός [SIV] ήταν τόσο ισχυρός ώστε να καταφέρει να μολύνει το 100% των μη εμβολιασμένων ζώων μετά από έξι εκθέσεις σε αυτόν».


Ο δρ Στόφελς τόνισε ότι ο ρυθμός μόλυνσης ανά έκθεση στον ιό ήταν 100 φορές μεγαλύτερος στο πλαίσιο της μελέτης, σε σύγκριση με αυτόν που παρατηρείται συνήθως στον άνθρωπο. «Αναμένουμε ότι το εμβόλιο θα είναι πιο αποτελεσματικό στους ανθρώπους, ακόμη όμως και αν προστατεύει τους μισούς από όσους μολύνονται από τον ιό, θα έχει τεράστια επίδραση στη δημόσια υγεία» πρόσθεσε ο ίδιος.


Η διεθνής πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους διεξάγεται τώρα σε 400 υγιείς εθελοντές υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, την Ανατολική Αφρική, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη. Κατά το δρ Στόφελς, αν όλα πάνε καλά με την πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους, θα ακολουθήσει μεγαλύτερου εύρους κλινική δοκιμή μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Shockwave Medical






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"