Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β

29/3/2018 8:03:19 πμ
Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα για άτομα άνω των 10 ετών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα νέο εμβόλιο για την ενεργό ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω, για την πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου οροομάδας Β, κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas.
 

Το νέο της εμβόλιο ενδείκνυται για την ενεργό ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας 10 ετών και άνω για την πρόληψη της διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που προκαλείται από το Neisseria meningitidis οροομάδας B.


Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν σημαντική ηλικιακή κατηγορία όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β λόγω της επιδημιολογίας της νόσου (στην Ελλάδα μετά την αυξημένη επίπτωση του νοσήματος στα βρέφη και μικρά παιδιά, μια δεύτερη μικρότερη αύξηση παρατηρείται επιπλέον στους έφηβους και νεαρούς ενήλικες, καθώς και σημαντικό ποσοστό φορείας σε αυτές τις ηλικίες), αλλά και λόγω των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων που τους θέτουν σε πιθανό κίνδυνο, όπως η ομαδική διαβίωση, ή η κοινή χρήση αντικειμένων.

«Παρόλο που δεν είναι τόσο συχνή, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β είναι απρόβλεπτη, μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να οδηγήσει σε θάνατο ή μακροχρόνια αναπηρία του ασθενούς, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού ως μέτρου πρόληψης», δήλωσε ο Luis Jodar, Chief Medical and Scientific Affairs Officer, Medicines Development, Scientific & Clinical Affairs της επιχειρηματικής μονάδας Εμβολίων της Pfizer.

Υπάρχει περίπτωση τα πρώιμα συμπτώματα να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όμως η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο εντός 24 ωρών. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένας στους πέντε εμφανίζουν σημαντικές σωματικές και νοητικές αναπηρίες. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές μελέτες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή εμβολιασμού, κεφαλαλγία, κόπωση, ρίγος, διάρροια, μυαλγία, πόνος αρθρώσεων και ναυτία.


Το εμβόλιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2014 για την ενεργητική ανοσοποίηση ατόμων ηλικίας από 10 έως 25 ετών έναντι στη διεισδυτική νόσο που προκαλείται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο (Neisseria meningitidis) οροομάδας B. Στην Ευρώπη πήρε έγκριση από τον EMA τον Μάιο 2017.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της