Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων θα ισχύσει από τις 26 Ιουλίου για τα φαρμακεία

12/6/2018 10:19:44 πμ
Ανατιμολόγηση μόνο μια φορά το χρόνο ζητά η φαρμακοβιομηχανία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αναρτήθηκε σήμερα, Τρίτη 12/6, στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, που αποτελεί την υποχρεωτική ανατιμολόγηση του Μαΐου, πριν από τη Δ' αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι νέες τιμές θα ισχύσουν:
  • από 15/06/2018 για τους Κατόχους 'Αδειας Κυκλοφορίας, τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές
  • από 02/07/2018 για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς 
  • από 26/07/2018 για τα φαρμακεία.
Αν και η διαδικασία έκδοσης  του Δελτίου Τιμών περιλαμβάνει τη συνεννόηση των φαρμακευτικών εταιρειών με τον Ε.Ο.Φ., το υπουργείο δίνει τώρα τη δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις επί του δελτίου τιμών, από την επόμενη μέρα της ανάρτησής του και έως τη Δευτέρα 18/06/2018, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: deltiatimwn_enstaseis@eof.gr. Δείτε το Δελτίο Τιμών εδώ.

Για στρεβλή αγορά κάνουν λόγο οι φαρμακοβιομήχανοι

Για στρέβλωση της αγοράς του φαρμάκου μιλούν τα μέλη του PhRMA Innovation Forum, τονίζοντας πως η τιμολόγηση των σκευασμάτων δεν ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα on-patent προϊόντα να είναι κοντά στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, τα off patent κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ τα γενόσημά τους να τιμολογούνται έως και 39% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σύμφωνα με ανάλυση της IQVIA.

«Αυτό οφείλεται σε μια σειρά στρεβλών ρυθμίσεων προστασίας τιμών που ισχύουν μέχρι και σήμερα (όπως η προστασία ανώτατης μείωσης 10% για τα γενόσημα, ανατιμολόγηση με 1 ή 2 χώρες κ.ο.κ.), γεγονός που συμπαρασύρει και τις τιμές αποζημίωσης σε υψηλότερα επίπεδα. Κατά συνέπεια ο περιορισμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται περισσότερο, η φαρμακοβιομηχανία καλείται να καταβάλει υπέρογκα ποσά σε clawback, ενώ η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται», σημειώνουν.

Χρονοβόρα και κοστοβόρα η διαδικασία της τιμολόγησης

«Θα πρέπει όμως επιτέλους να ξεφύγουμε από τη λογική των επιλεκτικών προστασιών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε συσσωρευμένες στρεβλώσεις και να μπούμε στη λογική των κινήτρων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή φορολογικών κινήτρων, πρόσβασης σε χρηματοδότηση κ.ο.κ. Το όποιο δημοσιονομικό όφελος είχε να προσφέρει η τιμολόγηση το έδωσε. Πλέον καταλήγει να είναι μια χρονοβόρα/κοστοβόρα διαδικασία, η οποία έχει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος, ενώ καταγεγραμμένα δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας και επάρκειας προϊόντων».


Οι θέσεις του PhRMA Innovation Forum είναι:

  • Ανατιμολόγηση 1 φορά το χρόνο.
  •  Τιμολόγηση / Ανατιμολόγηση σε καλάθι χωρών Eurozone.
  •  On-patent / Off patent σε ΜΟ 3ων χαμηλότερων Eurozone.
  •  Generics στο 65% αυτών χωρίς καμία προστασία. Επιτέλους να εφαρμοστεί!
Το PhRMA Innovation Forum (PIF) εκπροσωπεί 23 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ιατρικών αναγκών Ελλήνων ασθενών, ώστε να τους βοηθήσουν να έχουν μία μακρόχρονη, υγιή και παραγωγική ζωή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό