Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέες οδηγίες για την καθημερινή λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος

15/9/2015 10:05:56 πμ
Αφορούν αυστηρά τα άτομα ηλικίας 50-59 ετών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέες οδηγίες για την καθημερινή λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος συνιστώνται από την Αμερικανική Επιχειρησιακή Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών (USPSTF), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.


Οι νέες συστάσεις προέκυψαν μετά από 4 κλινικές μελέτες και από επισημάνσεις για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και είναι αυστηρότερες από τις προηγούμενες (οι οποίες διαχωρίζονταν ανάλογα με το φύλο, ενώ αφορούσαν και άτομα ηλικίας εκτός του εύρους των 50-59 ετών).

 


«Τα άτομα στα οποία συνιστάται η λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δεν κινδυνεύουν όμως από αιμορραγικές επιπλοκές», επισημαίνει ο Δρ Νταγκ Όουενς από το Στάνφορντ της Ιατρικής Σχολής στην Καλιφόρνια και μέλος της USPSTF. Αν και ο FDA είχε απορρίψει πέρυσι τη χρήση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, η USPSTF μελέτησε τα ευρύτερα οφέλη του φαρμάκου και περισσότερα στοιχεία, όπως εξήγησε ο Δρ. Όουενς.

Οι νέες οδηγίες

  • Συγκεκριμένα τα άτομα ηλικίας 50-59 ετών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ακετυλοσαλικυλικού οξέος για τουλάχιστον μία δεκαετία, δόση η οποία θεωρείται ότι θα τους προφυλάξει και από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
  • Για τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, οι νέες συστάσεις αναφέρουν πως τα οφέλη της καθημερινής λήψης ακετυλοσαλικυλικού οξέος δεν ήταν τόσο σημαντικά όσο στην προαναφερόμενη ομάδα ασθενών (ηλικίας 50-59 ετών), οπότε η συγκεκριμένη αγωγή χορηγείται εξατομικευμένα, ανάλογα με την περίπτωση.
  • Όσο για τα άτομα ηλικίας <50 ετών και >70 ετών, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να οριστούν συγκεκριμένες συστάσεις.

 

 

Οι νέες συστάσεις αφορούν άτομα τα οποία αναμένεται να ζήσουν τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα και που έχουν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Ο εν λόγω κίνδυνος βασίζεται σε παραμέτρους που έχει θέσει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας για τα επίπεδα χοληστερόλης και πίεσης του αίματος.


"Σε γενικές γραμμές, η USPSTF έκανε μια πραγματικά καλή δουλειά", δήλωσε ο Δρ Μ. Creager, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας και εξηγεί: "θεωρώ ότι αξιολόγησαν σωστά τα δεδομένα, τις συστάσεις που είχαν στα χέρια τους και τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με αυτές τις συστάσεις".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έρχεται 2η μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Citeline για το 2023
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό