Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Νέες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

18/5/2015 1:52:07 μμ
Κάποιοι προσδιορίζουν τις ελλείψεις σε περίπου 100 σκευάσματα...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Δεν πέρασε παρά μόνο ένα δίμηνο από τότε που ο Ε.Ο.Φ. αποφάσισε να άρει την απαγόρευση που είχε εφαρμόσει στις εξαγωγές φαρμάκων και εμφανίστηκαν οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Κάποιοι προσδιορίζουν τις ελλείψεις σε περίπου 100 σκευάσματα, ενώ άλλοι ανεβάζουν το πήχη σε μεγαλύτερο αριθμό. Είναι ωστόσο πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επακριβώς τον αριθμό των εξαγωγών που πραγματοποιούνται, καθώς ένα φαρμακείο διακινεί περί τους 7.000 κωδικούς, εκ των οποίων οι 3.000 εμφανίζουν κινητικότητα, ενώ ο μεγάλος τζίρος προέρχεται μόλις από 500 σκευάσματα.

Σύμφωνα με πηγές, φαρμακαποθήκες αγοράζουν φάρμακα από φαρμακεία, τα οποία τα κρατούν στο χέρι λόγω των οφειλών που έχουν τα φαρμακεία σε αυτές, και στη συνέχεια τα εξάγουν σε χώρες που είτε τα ίδια φάρμακα πωλούνται σε τριπλάσιες τιμές -όπως στην Κύπρο- είτε σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ειδικότερα στη δεύτερη περίπτωση ακούστηκε ότι πρεσβεία ξένου κράτους, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, ζήτησε από Έλληνα παράγοντα του κλάδου των φαρμάκων μεγάλες ποσότητες από 500 σκευάσματα.


Το θέμα είναι ότι οι φαρμακαποθήκες με αυτή την τακτική των εξαγωγών είναι κόκκινο πανί για τις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς ουσιαστικά μπαίνουν στα δικά τους χωράφια. Όμως από την άλλη, οι φαρμακαποθήκες συνειδητά αποφεύγουν τις βιομηχανίες φαρμάκου, καθώς οι τελευταίες ενώ προ κρίσεως τους έδιναν πίστωση χρόνου έως και ένα εξάμηνο, σήμερα ακολουθούν πιεστική πολιτική για τις πληρωμές τους. Οι απαιτήσεις τους, όπως λέγεται, είναι είτε μετρητοίς -χέρι χέρι- είτε προπληρωμή πάνω από το 50% της παραγγελίας είτε με επιταγή.


Την ίδια στιγμή, λένε πηγές, οι φαρμακοβιομηχανίες, ενώ δεν καλύπτουν συνειδητά την ποσότητα της παραγγελίας -δίνουν δηλαδή μικρότερη ποσότητα προκαλώντας τεχνητή έλλειψη στα σκευάσματα- υποχρεώνουν τους συνεργάτες τους, είτε φαρμακαποθήκες είτε φαρμακεία, να προμηθευτούν προϊόντα ακόμη και αν δεν τα θέλουν προκειμένου αυτά να προβληθούν περισσότερο και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη