Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων στα μωρά

17/1/2017 11:15:43 πμ
Διαβάστε τις νέες έρευνες για το επίμαχο θέμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Η συζήτηση για το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι παρενέργειες των εμβολίων που γίνονται στα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που σε κάποιες χώρες του δυτικού κόσμου έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται ασθένειες που θεωρούνταν «εξαφανισμένες» για χρόνια, καθώς οι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

 

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics έρχεται να καθησυχάσει τους γονείς και να δώσει στην επιστημονική κοινότητα νέα επιχειρήματα, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματά της οι σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων είναι πολύ σπάνιες.


Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό RAND υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η θεωρία πως το εμβόλιο MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό είναι εντελώς αβάσιμη.

Όπως σχολιάζει η Margaret Maglione, εκ των επικεφαλής ερευνητών, «υπάρχει μια τεράστια παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ιδιαίτερα μετά την εξάπλωση του ίντερνετ και τον περιορισμό της έντυπης δημοσιογραφίας, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει ό,τι θέλει στο διαδίκτυο.

Όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες», συνεχίζει. «Όμως αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες και ο κίνδυνος αυτός δεν συγκρίνεται με τα οφέλη των εμβολίων».

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης, για τις ανάγκες της οποίας αναλύθηκαν δεδομένα από 67 πρόσφατες έρευνες, δείχνουν ότι κάποια από τα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης και το ΜΜR, είναι πιθανό να προκαλέσουν πυρετικούς σπασμούς σε μικρά παιδιά, οι οποίοι αν και μπορεί να τρομοκρατήσουν τους γονείς είναι συνήθως ακίνδυνοι και δεν προκαλούν άλλα προβλήματα.

Εκείνο ενάντια στο ροταριό –ιό που προκαλεί διάρροια- αυξάνει τον κίνδυνο εγκολεασμού, μια σοβαρή μορφή εντερικής απόφραξης, σε ποσοστό ένα έως πέντε περιστατικά για κάθε 100.000 δόσεις εμβολίου.

Η συγκεκριμένη παρενέργεια ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από την ίδια τη νόσο την οποία προλαμβάνει το εμβόλιο και έχει διαπιστωθεί ότι τα περιστατικά εγκολεασμού έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την καθιέρωση του εμβολίου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς τα εμβόλια που έχουν γίνει σε βρέφη και παιδιά τα τελευταία είκοσι χρόνια, 322 εκατομμύρια άτομα θα είχαν νοσήσει, 21 εκατομμύρια θα είχαν νοσηλευτεί και 732.000 θα είχαν πεθάνει.

Επιπλέον, τα στοιχεία του κέντρου για το 2012 δείχνουν ότι 38.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών τραυματίστηκαν και 523 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα και, όπως λένε οι γιατροί, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει το παιδί σε ό,τι αφορά τα εμβόλια είναι ότι πιθανότατα θα το πάμε στον παιδίατρο για να τα κάνει με το αυτοκίνητο!»

 

Πηγή: mamamia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»