Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα όπλα στη φαρέτρα κατά της σχιζοφρένειας

13/10/2017 2:11:37 μμ
Φάρμακα ερευνώνται για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα όπλα μπορεί να συμπληρώσουν τη «φαρέτρα» κατά της σχιζοφρένειας, μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει κλινικών μελετών με αναστολείς HDAC.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Virginia των ΗΠΑ μελετά τη δράση των αναστολέων HDAC στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, οι οποίοι λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με κλοζαπίνη.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλοζαπίνη, ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιψυχωσικά φάρμακα για τη μείωση των ψευδαισθήσεων, μπορεί ωστόσο να επιδεινώσει γνωστικές λειτουργίες, όπως τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την προσοχή. Αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια της κλοζαπίνης ενδεχομένως να εμποδίζουν οι αναστολείς HDAC, δηλαδή αναστολείς της δράσης των αποακετυλασών των ιστονών (μικρές πρωτεΐνες), που χρησιμοποιούνται σήμερα ως θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.


Η έρευνα ξεκίνησε από την ανακάλυψη του αναπληρωτή καθηγητή Φυσιολογίας και Βιοφυσικής, Javier González-Maeso, Ph.D. ότι η χρόνια λήψη κλοζαπίνης προκαλεί αύξηση της πρωτεΐνης HDAC2. Η αύξηση αυτή παρεμποδίζει το γλουταμινικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται σε γνωστικές και άλλες λειτουργίες και η αναστολή της δράσης της HDAC2 σε σχετικούς νευρώνες του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει τη γνώση. Η έρευνα του Maeso δημοσιεύτηκε το 2012 στο επιστημονικό Nature Neuroscience.


Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια, στα οποία είχε ανασταλεί η δράση της πρωτεΐνης HDAC2, επιβεβαίωσε ότι η χρόνια θεραπεία με κλοζαπίνη επηρέασε αρνητικά τη μνήμη τους. Επίσης, μελέτες σε εγκεφάλους ασθενών έδειξαν ότι η οδός στην οποία επέδρασε η κλοζαπίνη στα ποντίκια ήταν ίδια στο μετωπιαίο φλοιό ανθρώπων με σχιζοφρένεια που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιψυχωσικά.


Σήμερα η ομάδα διεξάγει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με το υπάρχον σκεύασμα αναστολέα HDAC2, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητά του στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε σχιζοφρενείς ασθενείς υπό θεραπευτική αγωγή με κλοζαπίνη.


Εάν οι υποθέσεις των ερευνητών επιβεβαιωθούν, οι ασθενείς από σχιζοφρένεια θα μπορούν πλέον να αποφύγουν τις ψευδαισθήσεις τους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γνωστική λειτουργία, άρα και την ποιότητα ζωής τους.

Περισσότερες πληροφορίες: medicalxpress.com
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ένα διεθνές brand με ισχυρή παγκόσμια παρουσία
Σύμφωνα με την ΕΠΑΜΕΔΙ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»