Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου

12/4/2018 8:08:04 πμ
Είναι μια σοβαρή νόσος των ματιών που οδηγεί σε τύφλωση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μία τεχνική που βασίζεται στη χρήση σταγόνων βιταμίνης Β12 (ειδική ριβοφλαβίνη) και υπεριώδους ακτινοβολίας τύπου Α, αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου, μιας πάθησης του κερατοειδή, η οποία στην Ελλάδα παρατηρείται σε 1 στους 2000 και για την οποία, εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, ενοχοποιούνται η φαγούρα και το τρίψιμο των ματιών, καθώς και φλεγμονώδεις παράγοντες.

Πρόκειται για την τεχνική εξατομικευμένης διασύνδεσης κολλαγόνου (Corneal Collagen Cross Linking) με τη χρήση τοπογραφίας. Η θεραπεία με τη χρήση αυτής της τεχνικής πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (σταγόνες αναισθητικού ενσταλάζονται στον κερατοκωνικό κερατοειδή). Αρχικά αποφασίζεται αν θα αφαιρεθεί ή όχι το επιθήλιο κερατοειδή, στη συνέχεια ενσταλάζονται σταγόνες βιταμίνης Β12 (ειδικής ριβοφλαβίνης) και έπειτα το μάτι ακτινοβολείται με υπεριώδη ακτινοβολία UV-A, σύμφωνα με το εξατομικευμένο προφίλ του. Με τη λήξη της θεραπείας χρησιμοποιείται συνήθως ένας προστατευτικός φακός επαφής, ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του κερατοειδή. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται με τη χρήση ενός ιατρικού συστήματος εξατομικευμένης διασύνδεσης κολλαγόνου, από το οποίο υπάρχουν 12 σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σε ιδιωτικά κέντρα (ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα). Ο λόγος που υπάρχουν δύο τέτοια συστήματα στην χώρα μας οφείλεται στον μεγάλο ποσοστό κερατοκωνικών ασθενών στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επισήμανε ο οφθαλμίατρος, χειρουργός κερατοειδή και προσθίων μορίων, Μίλτος Μπαλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με θέμα: "Η πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση στον πλανήτη για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου, με το νέο υπερσύγχρονο ιατρικό σύστημα εξατομικευμένης διασύνδεσης κολλαγόνου Avedro Mosaic".


Παράλληλα, ανέφερε, ότι η πιο θεαματική δυνατότητα που προσφέρει αυτό το σύστημα είναι ότι διαθέτει πολλές θεραπευτικές μεθόδους, σύμφωνα πάντα με το στάδιο του κερατόκωνου, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στον ασθενή χωρίς αφαίρεση ιστού, δηλαδή χωρίς την απόξεση της εσωτερικής μεμβράνης του κερατοειδή, και αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικών ριβοφλαβινών υψηλής διαπεραστικότητας. "Έτσι δεν απαιτείται πλέον επέμβαση γιατί η ενδυνάμωση του κερατοειδή πραγματοποιείται με μια απλή ενστάλαξη φαρμάκου και τη χρήση φωτοθεραπείας, γεγονός που αλλάζει ριζικά τα μέχρι τώρα δεδομένα της πορείας και της εξέλιξης της νόσου", πρόσθεσε ο κ. Μπαλίδης.


Παράλληλα, ανέφερε, ότι πως η μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς και με διαθλαστική επέμβαση με laser για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, συγκεκριμένα με την τεχνική της τοπογραφικά καθοδηγούμενης φωτοδιαθλαστικής κερατεκτομής για την περαιτέρω βελτίωση της οπτικής οξύτητας.

Τι είναι ο κερατόκωνος;

"Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση του κερατοειδή χιτώνα που χαρακτηρίζεται από την παρουσία προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής αποκτά σταδιακά μια κωνική μορφή σαν προεξοχή, παραμορφώνοντας σημαντικά το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του οφθαλμού. Ταυτόχρονα, παρατηρείται προοδευτική κι επικίνδυνη λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που εντοπίζεται ο κώνος. Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση. Κυριότερα συμπτώματα του κερατόκονου είναι η αισθητή μείωση της οπτικής οξύτητας, αυξημένη φωτοευαισθησία, ενοχλητικά προβλήματα νυχτερινής όρασης, ανώμαλοι και ανεξέλεγκτοι αστιγματισμοί, κεφαλαλγίες, τρίψιμο και ερεθισμός των ματιών", ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο οφθαλμίατρος, χειρουργός κερατοειδή και προσθίων μορίων, Δημήτρης Σακελλάρης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»