Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα κατηγορία φαρμάκων κατά του Αλτσχάιμερ

20/10/2017 12:28:04 μμ
Μειώνει τα επίπεδα των τοξικών πεπτιδίων του αμυλοειδούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα κατηγορία φαρμάκων, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, έρχεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, της νευροεκφυλιστικής νόσου που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και περίπου 200.000 μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους ρυθμιστές γ-σεκρετάσης, οι οποίοι σε πειραματόζωα μείωσαν τα επίπεδα της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, η συσσώρευση της οποίας στον εγκέφαλο προκαλεί –μεταξύ άλλων– τη συγκεκριμένη άνοια.


Στην έρευνα που διεξάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, μελετάται ο μηχανισμός δράσης αυτών των ουσιών, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας και ενδεχομένως πιο αποτελεσματικής θεραπευτικής επιλογής για τους ασθενείς.


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ένζυμο γ-σεκρετάση έχει αποτελέσει και στο παρελθόν αντικείμενο μελετών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, κατά τις οποίες είχαν αναπτυχθεί αναστολείς του ενζύμου που μπλόκαραν πλήρως τη δράση του (προκειμένου να μην παράγεται η πρωτεΐνη αμυλοειδούς-APP). Ωστόσο αυτά τα φάρμακα προκάλεσαν σοβαρές παρενέργειες.


Οι ρυθμιστές της γ-σεκρετάσης όμως απλώς αλλάζουν τη δράση του ενζύμου, ώστε να μπλοκάρεται μόνο η παραγωγή των τοξικών πεπτιδίων του β-αμυλοειδούς και όχι όλων των μορφών αμυλοειδούς, όπως γινόταν με τους αναστολείς του ενζύμου.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας, χορηγήθηκε ένας ρυθμιστής γ-σεκρετάσης, το SGSM-36, σε ποντίκια με κληρονομική μορφή της νόσου. Μέσα σε 3 ημέρες μειώθηκαν τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους και στο πλάσμα αίματος των πειραματόζωων, ενώ η επεξεργασία της APP από άλλα ένζυμα έμεινε ανεπηρέαστη.

Όπως έδειξε στο μικροσκόπιο το μόριο του SGSM-36 μεγεθύνει το χώρο μεταξύ τριών χαρακτηριστικών βρόγχων της πρωτεΐνης, παρέχοντας μια πιο ανοικτή διαμόρφωση που έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με τη μείωση της παραγωγής των τοξικών μορφών του β-αμυλοειδούς.


Οι μελέτες θα συνεχιστούν και με άλλα όμοια μόρια που μπορεί να έχουν ίδια ή μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν τις πλάκες αμυλοειδούς.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό EBioMedicine.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός – Χημικός, MPharm, MSc, PhD
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια κρίνεται επείγουσα






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Πρωτοποριακά φάρμακα μελετώνται για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο