Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης

21/3/2017 2:29:46 μμ
Έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τις στατίνες - αλλά είναι πανάκριβα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εναλλακτική επιλογή για τους ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα φέρνουν δύο νέα φάρμακα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ενέσιμα φάρμακα, το evolocumab και το inclisiran, που δείχνουν να είναι πιο αποτελεσματικά από τις στατίνες, αλλά κοστίζουν πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες υπάρχουσες θεραπείες υπερλιπιδαιμίας (στην Ελλάδα το evolocumab κοστίζει 241,12 € τα 140mg/ml), γι' αυτό και πιθανόν να συνιστώνται μόνο σε ασθενείς υψηλού καρδιακού κινδύνου.


Τα δύο φάρμακα είναι μονοκλωνικά αντισώματα που δρουν προσκολλώντας στην πρωτεΐνη PCSK9, η οποία ρυθμίζει την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει την LDL («κακή») χοληστερόλη από το αίμα. Δια της αναστολής της PCSK9, τα φάρμακα ωθούν το σώμα να ελέγξει εξονυχιστικά για την ύπαρξη περισσότερης χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα του evolocumab

Το evolocumab, σε δόση μια φορά τον μήνα ή κάθε 2η εβδομάδα στις κλινικές δοκιμές, έδειξε ότι προσφέρει 15% μείωση του κινδύνου για σοβαρά καρδιακά επεισόδια, όπως αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, κ.ά., σε ασθενείς που έπαιρναν στατίνες. «Tο evolocumab σχετίστηκε επίσης με 20% μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Στα άτομα με καρδιακή ή αγγειακή νόσο που παίρνουν ήδη στατίνη, ξέρουμε ότι  το evolocumab μειώνει τον κίνδυνο μελλοντικού εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου και μάλιστα με ασφάλεια», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Σαμπατιν, πρόεδρος Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστόνης. «Ωστόσο, το evolocumab δεν μείωσε το συνολικό ατομικό κίνδυνο θανάτου ή τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, πράγμα εξαιρετικά απογοητευτικό για μένα», σχολίασε ο δρ Γκρεγκ Στόουν, διευθυντής Καρδιαγγειακής Έρευνας και Επιμόρφωσης στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Τα αποτελέσματα του inclisiran

Το inclisiran είναι ένας νέας γενιάς αναστολέας της PCSK9, που μειώνει τη χοληστερόλη κατά 30-50% επιπλέον από ό,τι οι στατίνες. «Φαίνεται εξάλλου να διατηρεί την αποτελεσματικότητά του για περισσότερο χρόνο, δηλαδή οι ασθενείς δεν χρειάζεται να κάνουν τακτικές επισκέψεις για να λάβουν το φάρμακο», εξηγεί ο δρ Τζέιμς Αντερμπεργκ, από το Ιατρικό Κέντρο «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ωστόσο το inclisiran για να λειτουργήσει πρέπει το άτομο εκτός από την εναρκτήρια δοσολογία να επαναλάβει την έγχυση μετά από τρεις μήνες και έπειτα πάλι μετά από έξι μήνες. «Πρόκειται για τρεις ή τέσσερις ενέσεις τον χρόνο έναντι των 24 ή 12 ενέσεων ετησίως που λαμβάνει ο ασθενής σήμερα, δηλαδή ένα σαφώς βολικότερο σχήμα», συμπληρώνει ο δρ Αντερμπεργκ.


Τα δεδομένα για την ασφάλεια της θεραπείας δείχνουν ότι κανένα από τα δύο φάρμακα δεν έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να είναι και λιγότερες από εκείνες των στατίνων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της