Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα του ακετυλοσαλικυλικού οξέος

17/7/2018 12:59:18 μμ
Η προστασία από τηv καρδιαγγειακή νόσο δεν επιτυγχάνεται σε όλους τους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ημερήσια πρόσληψη 75-100mg ακετυλοσαλικυλικού οξέος (Ασπιρίνης), που συχνά συνταγογραφείται για την πρωτογενή ή δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου, επιτυγχάνει το στόχο της, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο "Lancet", αλλά μόνο σε ενήλικες που ζυγίζουν λιγότερο από 70 κιλά.

Για τους παχύσαρκους, ενδέχεται να απαιτούνται υψηλότερες δόσεις, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους.


Είναι γνωστό από καιρό ότι το μέτρο χαμηλής δόσης Ασπιρίνης, που συνιστάται για καρδιαγγειακή πρόληψη, αναστέλλει ανεπαρκώς τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων σε πολλά άτομα. Ως αιτία εκτός από τη μη λήψη από τον ασθενή, αναφέρονται η σχετικά αυξημένη παραγωγή αιμοπεταλίων σε διαβητικούς ασθενείς, αλληλεπιδράσεις με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα και επίσης παχυσαρκία.


Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Peter Rothwell από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε τώρα σε μια μετα-ανάλυση την επίδραση του σωματικού βάρους. Η μελέτη περιελάμβανε 9 πρωταρχικές δοκιμές καρδιαγγειακής πρόληψης που περιελάμβαναν περίπου 103.000 ασθενείς και 4 δοκιμές δευτερογενούς πρόληψης στις οποίες συμμετείχαν περίπου 13.000 ασθενείς.


Αποτέλεσμα: Η χαμηλή δόση ασπιρίνης (75-100mg/ημέρα) μείωσε τον ρυθμό των καρδιαγγειακών συμβάντων μόνο σε άτομα που ζυγίζουν λιγότερο από 70 κιλά. Ο δείκτης κινδύνου 0,75 ήταν εξαιρετικά σημαντικός με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% 0,65-0,85.

Σε σωματικό βάρος 70 κιλά ή περισσότερο, δεν παρατηρήθηκε μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (λόγος κινδύνου: 0,95, 0,86-1,04). Σε αυτά τα άτομα, οι αγγειακοί θάνατοι ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν (αναλογία κινδύνου: 1,09, 0,93-1,29) και το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε ακόμη σημαντικά από τους υπολογισμούς του Rothwell (αναλογία πιθανότητας: 1,33, 1,08 έως 1,64).

Ωστόσο, υψηλότερες δόσεις ασπιρίνης (325mg ή υψηλότερη) είχαν προστατευτική επίδραση σε άτομα άνω των 70 κιλών.


Επίσης, στη μακροπρόθεσμη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μια άλλη, αν όχι μη αμφισβητούμενη ένδειξη για τη χρήση της ασπιρίνης, το προστατευτικό αποτέλεσμα ήταν και πάλι δοσοεξαρτώμενο. Το όριο σωματικού βάρους για την προληπτική αποτελεσματικότητα της "χαμηλής δόσης" φαίνεται να είναι τα 80 κιλά.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της