Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζουμε για τον καρκίνο

24/3/2017 1:45:43 μμ
Υγιεινή ζωή και κληρονομικότητα σε 2ο ρόλο για την εμφάνισή του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science» έρχεται να καταρρίψει, εν μέρει, τα όσα γνωρίζουμε για την εμφάνιση του καρκίνου στους ανθρώπους.

Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δύο τρίτα των καρκίνων δεν μπορούν να αποφευχθούν ακόμη κι αν ο ασθενής ακολουθεί ένα σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής.


Μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι η νόσος μπορεί να αποφευχθεί σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών, αν αυτοί ακολουθούσαν ένα υγιεινό μοντέλο ζωής με καλή διατροφή, καθημερινή άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ αλλά και χρήσης προφυλάξεων στο σεξ.


Όμως, σύμφωνα με το γιατρό και ερευνητή Cristian Tomasetti, από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου «Johns Hopkins Kimmel» των ΗΠΑ, «είναι γνωστό ότι πρέπει να αποφεύγουμε το κάπνισμα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόκλησης της εν λόγω ασθένειας. Αλλά είναι επίσης γνωστό, ότι κάθε φορά που ένα φυσιολογικό κύτταρο διαιρείται και αντιγράφει το DNA του για να παράγει δύο νέα κύτταρα, κάνει πολλά λάθη. Αυτά τα λάθη είναι μια βασική πηγή των μεταλλάξεων που δημιουργούν τον καρκίνο, κάτι που μέχρι τώρα είχε υποτιμηθεί».

Σχεδόν τα δύο τρίτα των καρκίνων που προκαλούν μεταλλάξεις οφείλονται σε λάθη κατά τη διαδικασία αντιγραφής του DNA, φέρνοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την κληρονομικότητα αλλά και τους εξωτερικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της ασθένειας.

Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί επίσης γιατί ο καρκίνος χτυπά συχνά ανθρώπους που ακολουθούν όλους τους κανόνες για μια σωστή και υγιεινή ζωή και που επίσης δεν έχουν στην οικογένειά τους ιστορικό της νόσου.


«Οι καρκίνοι που προκαλούνται από τη λάθος αντιγραφή του DNA μπορούν να συμβούν ανεξάρτητα από το τέλειο περιβάλλον που μπορεί να ζει κάποιος», εξηγεί ο ερευνητής Bert Vogelstein, ο οποίος επίσης εργάζεται στο Κέντρο «Johns Hopkins Kimmel».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της