Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων

18/11/2014 9:57:56 πμ
Φάρμακο χωρίς αντιβιοτικό δημιούργησαν Ολλανδοί επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο φάρμακο χωρίς αντιβιοτικό για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων, γεγονός που αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην καταπολέμηση των ανθεκτικών λοιμώξεων, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Μια μικρή κλινική δοκιμή έδειξε ότι η νέα θεραπεία ήταν αποτελεσματική στην εξάλειψη του MRSA (ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκου) που είναι ανθεκτικός στα περισσότερα αντιβιοτικά. Το φάρμακο είναι ήδη διαθέσιμο στη μορφή κρέμας χρησιμοποιούμενης για λοιμώξεις του δέρματος και οι ερευνητές ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα χάπι ή μια ενέσιμη εκδοχή του στα επόμενα 5 χρόνια.


Τα αντιβιοτικά αποτελούν ορισμένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα ξεκινώντας από την εφεύρεση της πενικιλίνης σχεδόν πριν από 90 χρόνια. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για την απειλή της μικροβιακής αντοχής, δηλώνοντας ότι η είσοδός μας σε μια «μετα-αντιβιοτική εποχή, στην οποία οι κοινές λοιμώξεις και οι μικροτραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν θάνατο» είναι πολύ πιθανή στον 21ο αιώνα.


Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτή η νέα τεχνολογία είναι λιγότερο επιρρεπής στους μηχανισμούς αντίστασης έναντι των αντιβιοτικών, διότι η θεραπεία επιτίθεται στις λοιμώξεις με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η θεραπεία χρησιμοποιεί endolysins και πρόκειται για ένζυμα-ιούς που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον και προσβάλλουν ορισμένα είδη βακτηρίων, αφήνοντας ανέπαφα τα ωφέλιμα μικρόβια.

O Mark Offerhaus, ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Micreos που πρωτοστατεί στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο, δήλωσε ότι η ανάπτυξη των νέων φαρμάκων σηματοδοτεί «μια νέα εποχή στην πάλη ενάντια στα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια», προσθέτοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επωφεληθούν από αυτό.


Πηγή: synergasiafarmak.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό