Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέα δεδομένα ασφαλείας για τη βαρενικλίνη

9/9/2015 12:48:43 μμ
Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι το φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος δεν προκαλεί καρδιαγγειακά νευροψυχιατρικά επεισόδια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει προηγούμενες έρευνες που ήθελαν τη βαρενικλίνη (φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος) να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή κατάθλιψης, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Ντύσελντορφ και του Μάαστριχτ, το University College του Λονδίνου (UCL) και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ αξιολόγησαν όλες τις δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε μία έρευνα, η οποία έλαβε χώρα σε 753 Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία.


Η μελέτη διήρκησε από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2012. Οι γιατροί συνταγογράφησαν σε 164.766 ασθενείς, ηλικίας 18-100 ετών, ένα από τρία φαρμακευτικά σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος: βαρενικλίνη, βουπροπιόνη και υποκατάστατα νικοτίνης (όπως τσίχλες, δερματικά επιθέματα ή καραμέλες). Κανένας ασθενής δεν έλαβε συνδυασμό θεραπειών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς επί 6 μήνες για να συγκρίνουν τα καρδιαγγειακά και τα νευροψυχιατρικά επεισόδια μεταξύ των τριών ομάδων. Τα καρδιαγγειακά επεισόδια που αξιολογήθηκαν είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η περιφερειακή αγγειοπάθεια και η καρδιακή αρρυθμία, ενώ από τα νευροψυχιατρικά, η κατάθλιψη και ο αυτοτραυματισμός.

Περισσότεροι από 106.000 ασθενείς είχαν λάβει υποκατάστατα νικοτίνης, πάνω από 6.500 είχαν λάβει βουπροπιόνη και πάνω από 51.000 βαρενικλίνη.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, κανένα από τα δύο φάρμακα (βαρενικλίνη, βουπροπιόνη) δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως οποιουδήποτε καρδιαγγειακού ή νευροψυχιατρικού επεισοδίου. Μάλιστα η βαρενικλίνη φάνηκε να δρα προστατευτικά, αφού συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου αυτού κατά 20- 44%, αναλόγως με το επεισόδιο.


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην έχει αναφερθεί κάποιο επεισόδιο στους γιατρούς, τονίζουν όμως ότι τα ευρήματά τους «συνιστούν μία ευκαιρία για τους γιατρούς να συνταγογραφούν ευρύτερα τη βαρενικλίνη, ιδίως σε ασθενείς με συννοσηρότητες (προβλήματα υγείας), ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα».


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου)
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month