Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Νέα βιολογική θεραπεία για το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης

30/4/2015 1:52:36 μμ
Προλαμβάνει την απώλεια όρασης καλύπτοντας το μέχρι σήμερα θεραπευτικό κενό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης προσφέρει η εταιρεία Alcon μετά την πρόσφατη έγκριση μιας νεότερης βιολογικής θεραπείας, της οκριπλασμίνης.

Μέχρι πρότινος η μοναδική θεραπευτική επιλογή ήταν η χειρουργική αφαίρεση της έλξης με τη μέθοδο της υαλοειδεκτομής. Σήμερα δίνεται η δυνατότητα να επέμβουμε σε ένα πρώιμο στάδιο, γεφυρώνοντας έτσι το θεραπευτικό κενό.


Πιο αναλυτικά, η οκριπλασμίνη αποτελεί μια συνθετική μορφή του ανθρώπινου ενζύμου της πλασμίνης, η οποία παράγεται με τη χρήση τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA και διασπά την ανώμαλη σύνδεση μεταξύ της ωχράς κηλίδας και του υαλοειδούς. Εγχέεται εφάπαξ εντός του ματιού και λειτουργεί κυριολεκτικά ως ένα «βιολογικό νυστέρι» που εκτελεί μια μέχρι πρότινος αποκλειστικά χειρουργική πράξη. Μελέτες έχουν αναδείξει την εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της οκριπλασμίνης, εφόσον αυτή εφαρμοστεί σε ορθά επιλεγμένα περιστατικά έλξης.

Η επιτυχής θεραπεία της υαλοωχρικής έλξης συμβάλλει όχι μόνο στην αναστροφή των διαταραχών της όρασης που προκαλούνται στα πρώιμα στάδια, αλλά και στην αποτροπή της μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης που λαμβάνει χώρα στα όψιμα στάδια της πάθησης. Τα νεότερα διαγνωστικά (οπτική τομογραφία συνοχής) και θεραπευτικά (οκριπλασμίνη) εργαλεία καθιστούν εφικτό το στόχο έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του συνδρόμου.

Περισσότερα για το σύνδρομο

Το εσωτερικό του ματιού είναι γεμάτο από μια γέλη (gel) που καλείται υαλοειδές, η οποία και έρχεται σε άμεση επαφή με τον εσωτερικό φωτοευαίσθητο χιτώνα, τον αμφιβληστροειδή. Το υαλοειδές, με την ηλικία, τείνει να αποκολλάται βαθμιαία από τον αμφιβληστροειδή. Όταν όμως η αποκόλληση αυτή εξελίσσεται ανώμαλα, τότε πρόκειται για το σύνδρομο υαλοειδοωχρικής έλξης. Με απλά λόγια το υαλοειδές έλκει την ωχρά κηλίδα, παραμορφώνει τα κύτταρα της κεντρικής όρασης και συνεπάγεται συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες στην ευκρινή όραση.

Στα πρώτα στάδια του συνδρόμου ο ασθενής αναφέρει μια δυσκολία στην κεντρική του όραση, μια αδυναμία εστίασης σε λεπτομέρειες μιας εικόνας, καθώς και μια παραμόρφωση σε γραμμές τις οποίες εκλαμβάνει ως καμπύλες. Η θόλωση αυτή εξελίσσεται βαθμιαία σε ένα κεντρικό σκότωμα, όπου λείπει κυριολεκτικά ένα κομμάτι της εικόνας και υπάρχει πλήρης αδυναμία ανάγνωσης.


Η διάγνωση του συνδρόμου υαλοειδοωχρικής έλξης γίνεται με μια οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει βυθοσκόπηση και εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (ΟCT), η οποία και επιβεβαιώνει την έλξη στην κεντρική περιοχή της όρασης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ως άπαξ εβδομαδιαίως χορηγούμενη θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"