Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Μπορούν τα γκρίζα μαλλιά να σκουρύνουν με φάρμακα;

24/7/2017 2:20:07 μμ
Συμμετέχοντες σε έρευνα με αντικαρκινικά φάρμακα είδαν το χρώμα των μαλλιών τους να αλλάζει...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι δυνατόν να θεραπευτεί το γκριζάρισμα των μαλλιών; Ενδεχομένως, σύμφωνα με ερευνητές από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, οι οποίοι ανακάλυψαν τυχαία ότι γνωστά αντικαρκινικά φάρμακα αντέστρεψαν το γκριζάρισμα των μαλλιών ασθενών που συμμετείχαν σε μη σχετική έρευνα!


Πρόκειται για μια κατηγορία ανοσολογικών φαρμάκων με τα nivolumab, pembrolizumab και atezolizumab, τα οποία «αφυπνίζουν» το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να επιτεθεί στους καρκινικούς όγκους και να τους καταστρέψει.


Σε έρευνα που διεξαγόταν σε 52 ασθενείς από καρκίνο του πνεύμονα για την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών των θεραπειών τους, με έκπληξη η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι σε 14 ασθενείς τα μαλλιά τους από γκρίζα απέκτησαν ένα σκούρο καφέ έως μαύρο χρώμα.

Ενδιαφέρον δε είναι ότι οι 13 από τους ασθενείς αυτούς ανταποκρίνονταν καλύτερη στην ανοσοθεραπεία σε σύγκριση με εκείνους που δεν είδαν αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών τους.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ότι δεν άλλαξε το χρώμα στους περισσότερους συμμετέχοντες δεν σημαίνει ότι οι 14 αυτοί ασθενείς αποτελούν τυχαίο, μεμονωμένο περιστατικό. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να εξηγηθεί το παράδοξο φαινόμενο, καθώς –σύμφωνα με τους ειδικούς– μπορεί η αλλαγή του χρώματος των μαλλιών να αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.


Το αξιοπερίεργο είναι επίσης ότι τα ίδια φάρμακα έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με λεύκανση των μαλλιών, όταν χορηγούνται σε πάσχοντες από κακόηθες μελάνωμα του δέρματος.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους