Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορεί το λίθιο στο νερό να προστατέψει τον εγκέφαλο;

25/8/2017 2:55:33 μμ
Δανοί ερευνητές μελέτησαν τη σχέση λιθίου και άνοιας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το νερό με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίθιο μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει από την άνοια, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία.


Το λίθιο είναι ένα φυσικό μέταλλο που υπάρχει στο νερό βρύσης, σε διαφορετική περιεκτικότητα ανά περιοχή, ενώ χρησιμοποιείται και ως φάρμακο για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.


Η εν λόγω μελέτη περιελάμβανε τον έλεγχο δειγμάτων νερού από 151 υδραγωγεία στη Δανία και την ακόλουθη έρευνα σε ιατρικά αρχεία 806.000 Δανών, οι 73.000 των οποίων έπασχαν από άνοια, με την προσπάθεια υπολογισμού των επιπέδων έκθεσής τους σε λίθιο.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δανών ερευνητών, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν νερό με χαμηλά επίπεδα λιθίου (2-5 μικρογραμμάρια λιθίου ανά λίτρο):

 

  • όσοι κατανάλωναν νερό με μέτρια επίπεδα λιθίου (5,1-10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο) εμφάνιζαν 22% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από άνοια
  • όσοι κατανάλωναν νερό με υψηλά επίπεδα λιθίου (15 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και άνω) είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσθήκη λιθίου στο πόσιμο νερό θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύσει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που το φθόριο προστατεύει τα δόντια, ενώ τονίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη, που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ του λιθίου στο πόσιμο νερό και των επιδράσεων στην άνοια.


Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

 

Ο αντίλογος

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, αν και ενδιαφέροντα, δεν ήταν απολύτως σαφή ούτε επαρκή για να υποστηριχθεί η προσθήκη λιθίου στο πόσιμο νερό.


Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, David Smith, πρόκειται για μια μελέτη υψηλής ποιότητας σε μεγάλο πληθυσμό, αλλά παραμένει άγνωστη η ποσότητα λιθίου που αν προστίθετο στο νερό θα ήταν επωφελής για την πρόληψη της άνοιας. Εξηγεί δε ότι τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άλατα λιθίου αυξάνουν τον όγκο των τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόσο Alzheimer, αλλά η παρούσα έρευνα δεν εξέτασε την πιθανή επίδραση από το ασβέστιο.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της