Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Μπορεί ο θηλασμός να προστατέψει από το διαβήτη;

17/1/2018 10:22:19 πμ
Ενδείξεις ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει πολύ έχουν μικρότερο κίνδυνο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να προσθέσει άλλο ένα λόγο στις γυναίκες για να θηλάσουν αρκετά τα μωρά τους, καθώς έδειξε ότι ο θηλασμός για ένα εξάμηνο και πάνω μπορεί να έχει κάποια προστατευτική δράση απέναντι στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.


Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente της Καλιφόρνια των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία για 1.238 γυναίκες, ηλικίας 18-30 ετών, που παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 30 ετών και οι οποίες κατά περιόδους υποβάλλονταν σε εξετάσεις για διάγνωση διαβήτη.


Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος που μια γυναίκα είχε θηλάσει το μωρό ή τα μωρά της τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη αργότερα στη ζωή της και πιο συγκεκριμένα:

  • Οι γυναίκες που είχαν θηλάσει επί έξι μήνες και πάνω (συνολικά σε όλες τις γέννες τους), είχαν κατά μέσο όρο 47% μικρότερη πιθανότητα για διαβήτη, σε σχέση με όσες δεν είχαν θηλάσει καθόλου στο παρελθόν.
  • Όσες είχαν θηλάσει λιγότερο από έξι μήνες, είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. 

Χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι της συσχέτισης αυτής, οι επιστήμονες εικάζουν ότι σχετίζεται με προστατευτικές ορμονικές αλλαγές που επιφέρει ο θηλασμός στα παγκρεατικά κύτταρα της μητέρας, τα οποία ελέγχουν την παραγωγή ινσουλίνης και συνεπώς το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.


Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν ότι ο θηλασμός ωφελεί τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί, μεταξύ άλλων μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους