Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορεί μια δίαιτα να αποτελέσει «φάρμακο» για την επιληψία;

18/5/2017 11:04:40 πμ
Μάθετε για την κετογονική δίαιτα και τα οφέλη της στην ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μπορεί μια συγκεκριμένη διατροφή να αποτελέσει «φάρμακο» για την επιληψία; Ναι, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ευαγγελίου, καθηγητή Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και διευθυντή της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.


Η λεγόμενη κετογονική δίαιτα, που είναι πλούσια σε λίπη και φτωχή σε υδατάνθρακες, μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά κυρίως σε παιδιά με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα και χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως σε τέτοια περιστατικά. Έχει προταθεί για τη θεραπεία της επιληψίας από το 1921 και έκτοτε έχουν διεξαχθεί άνω των 200 τεκμηριωμένων μελετών που αναδεικνύουν τα οφέλη της σε περιστατικά παιδικής επιληψίας που δεν θεραπεύονται εύκολα.

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η κετογονική δίαιτα πρέπει πάντα να ακολουθείται με ιατρική επίβλεψη και για χρονικό διάστημα μέχρι δυο χρόνων, διότι διαφορετικά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν παρενέργειες. Παράλληλα, επειδή η συγκεκριμένη διατροφή είναι ανεπαρκής σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Πώς λειτουργεί

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στόχος της είναι να προάγει την κέτωση, δηλαδή την αύξηση των κετονών στο αίμα, ουσιών που αποτελούν το κύριο "καύσιμο" του εγκεφάλου σε έλλειψη γλυκόζης. Ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα για την παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κετονικά σώματα και να μειώνεται η συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων.

Η συγκεκριμένη δίαιτα, που προσφέρει 70% περιεκτικότητα λίπους στον οργανισμό, αποτελεί πιο οικονομική θεραπεία συγκριτικά με τη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Johns Hopkins.

Πρόκειται για εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς το διατροφικό πρόγραμμα διαμορφώνεται για κάθε παιδί βάσει μαθηματικού μοντέλου και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του (φύλο, ηλικία, βάρος, φυσική δραστηριότητα). Είναι υπολογισμένη αυστηρά, περιλαμβάνει μικρό αριθμό γευμάτων την ημέρα, μερίδες συγκεκριμένου βάρους και μικρή ποικιλία τροφίμων.

Τα παιδιά που ακολουθούν την κετογονική δίαιτα απαγορεύεται να καταναλώνουν προϊόντα διατροφής, όπως ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί, ζάχαρη και γλυκά.

Η ομάδα του "Παπαγεωργίου"

Η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" εφαρμόζει την κετογονική δίαιτα σε ασθενείς από διάφορες χώρες για περισσότερο από μία δεκαετία και έχει αναπτύξει συνεργασία με γιατρούς του αμερικανικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins, το Harvard Medical School της Βοστόνης και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου. Επιπλέον, έχει συνεισφέρει στη μελέτη για την κετογονική δίαιτα και έχει βραβευτεί, κατακτώντας παγκόσμια διάκριση.

Στις 21 Μαΐου από τις 9.30πμ στο ίδιο νοσοκομείο θα λάβει χώρα ημερίδα με θέμα: "Η κετογονική δίαιτα και οι εφαρμογές της στις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος", η οποία απευθύνεται σε νευρολόγους, παιδονευρολόγους, διαιτολόγους και σε ενήλικες και γονείς παιδιών με ανθεκτική επιληψία, αυτισμό, κακοήθειες και μεταβολικά νοσήματα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου για τους επαγγελματίες υγείας
Από το Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της