Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Μπορεί η φαρμακευτική κάνναβη τελικά να αντιμετωπίσει τον πόνο;

14/6/2023 10:27:02 μμ
Τι λένε οι επενδυτές, τι λένε οι επικριτές αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πολλούς ειδικούς του χώρου της υγείας θεωρήθηκε σημαντικό ότι στη Μεγ. Βρετανία τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης δεν εγκρίθηκαν για χρήση ως αναλγητικά. Για τους υποστηρικτές όμως αυτών των φαρμάκων η απόφαση (που έχει ληφθεί από το 2019) στερεί από χιλιάδες ανθρώπους μια «σωτήρια» θεραπεία. Σε πρόσφατο άρθρο του Pharmaceutical Journal καταγράφονται οι απόψεις και από τις δύο πλευρές, ανοίγοντας το διάλογο για το ποια δεδομένα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κλινικές αποφάσεις.

Οι υποστηρικτές της φαρμακευτικής κάνναβης τονίζουν ότι τα προϊόντα αυτά λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη για τον πόνο (είτε νόμιμα είτε παράνομα), αποδεικνύοντας την αξία τους. Όπως αναφέρει ο Mike Barnes, νευρολόγος και ιδρυτής του Συλλόγου Κλινικών Ιατρών για τη Φαρμακευτική Κάνναβη και του Συμβουλίου Βιομηχανίας Κάνναβης, «η κάνναβη δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι θεραπεύει κάθε γνωστή ασθένεια και προφανώς αυτό δεν ισχύει. Είναι όμως ένα φάρμακο. Δεν είναι κατάλληλο για όλους αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Η μη έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές ως αναλγητικό αγνοεί τα πολυάριθμα δεδομένα πραγματικού κόσμου που δείχνουν ότι ανακουφίζει τον πόνο».

Από την άλλη μεριά, ερευνητές με εξειδίκευση στον πόνο έχουν άλλη άποψη. Χωρίς να καταργούν εντελώς τη φαρμακευτική κάνναβη, προβληματίζονται για την ποιότητα των διαθέσιμων δεδομένων, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια της τεκμηριωμένης ιατρικής, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τον πόνο. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πόνου (IASP) και ερευνητής του Imperial College of London Andrew Rice υποστηρίζει ότι «μελέτες υπάρχουν, αλλά δεν δείχνουν την αναλγητική δράση της εν λόγω ουσίας. Αυτές που τη δείχνουν, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας».

Αυτό επιβεβαιώνει και η Emma Fisher, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bath, η οποία ήταν η επικεφαλής μιας μεγάλης αξιολόγησης ερευνών της IASP για τα προϊόντα THC, CBD και άλλων κανναβινοειδών και κάνει λόγο για «μικρά δείγματα, προβλήματα τυχαιοποίησης ή τυφλοποίησης, κακώς καθορισμένα ή καταχωρισμένα καταληκτικά σημεία, άρνηση κοινής χρήσης δεδομένων και υψηλός κίνδυνος μεροληπτικών αναφορών». Καταλήγει στο συμπέρασμα μάλιστα ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι η φαρμακευτική κάνναβη δεν είναι χρήσιμη στον πόνο, λέμε ότι δεν το γνωρίζουμε ακόμα».

Μέσα σε αυτό κλίμα, δεν είναι κρυφό ότι προϊόντα κάνναβης χορηγούνται σε ασθενείς για τον πόνο στον ιδιωτικό τομέα και τα θετικά αποτελέσματά τους καταγράφονται σε μελέτες παρατήρησης. Και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να δουν τις απαραίτητες έρευνες που θα πείσουν τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, ωστόσο η υποκειμενικότητα στον πόνο, τα μεγάλα κόστη και το δυσάρεστο παρελθόν με τα οπιοειδή, καθιστούν δύσκολο αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό