Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορεί η βαρφαρίνη να προστατεύει από τον καρκίνο;

7/11/2017 2:49:56 μμ
Ενδείξεις από μια νορβηγική μελέτη ανάλυσης στοιχείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα ευρέως χορηγούμενο –και φτηνόαντιπηκτικό φάρμακο, η βαρφαρίνη, μπορεί να έχει προστατευτική δράση απέναντι από τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bergen της Νορβηγίας υποστηρίζουν ότι η βαρφαρίνη μπορεί να προστατέψει από οποιοδήποτε είδος καρκίνου, αλλά κυρίως από τους καρκίνους του προστάτη, των πνευμόνων και του στήθους. Αναφέρουν επίσης και μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά μόνο για όσους λαμβάνουν τη βαρφαρίνη για την κολπική μαρμαρυγή.


Πρόκειται για μια μελέτη ανάλυσης στοιχείων από 1,25 εκατομμύριο άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, από τα οποία οι 93.000 λάμβαναν βαρφαρίνη. Συγκεκριμένα μελέτησαν συνταγές με βαρφαρίνη κατά τη χρονική περίοδο 2004-2012 και όλα τα περιστατικά των προαναφερθέντων τύπων καρκίνων για το διάστημα 2006-2012. Από όσους λάμβαναν βαρφαρίνη, λιγότεροι ήταν εκείνοι που ανέπτυξαν καρκίνο σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν το εν λόγω φάρμακο.


Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπεράσματα αυτά δεν σημαίνουν ότι το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο, αλλά ότι μπορεί να έχει κάποια προστατευτική δράση, ενδεχομένως λόγω του μηχανισμού δράσης του φαρμάκου. Η βαρφαρίνη μπλοκάρει τους υποδοχείς axl των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει και την προστατευτική δράση.


Αν και η εν λόγω έρευνα δεν αποδεικνύει τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος, δεν έλαβε υπόψη της άλλα φάρμακα ή παράγοντες κινδύνου στα περιστατικά, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Jama Internal Medicine.


Το επόμενο βήμα στην έρευνα είναι να αποδειχθεί ότι μια μικρή δόση βαρφαρίνης είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αποφυγή υποτροπών/μεταστάσεων του καρκίνου υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Μετάφραση από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της