Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπλε χαπάκι και για την καρδιακή ανεπάρκεια

20/10/2014 11:22:02 πμ
Η σιλδεναφίλη εμποδίζει την έναρξη καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Νέα ιταλική μελέτη αποκαλύπτει ότι η κιτρική σιλδεναφίλη, το γνωστό φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, δεν ωφελεί μόνο την ερωτική ζωή, αλλά και την καρδιά (σε διαφορετική δοσολογία).

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης ανακάλυψαν ότι η κιτρική σιλδεναφίλη μπορεί να αποτρέψει την πάχυνση του καρδιακού μυός και να βελτιώσει την ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί αίμα προς όλο το σώμα, εμποδίζοντας έτσι την έναρξη της καρδιακής ανεπάρκειας.

«Απαιτούνται τώρα μεγαλύτερες μελέτες για να προχωρήσει η έρευνα σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αντρέα Μ. Ισιντόρι, αναπληρωτής καθηγητής και υπεύθυνος του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κλινικής & Μοριακής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.

Όπως γράφουν ο δρ Ισιντόρι και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «BMC Medicine», ανέλυσαν 24 προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 1.600 άνδρες. Σε όλες τις μελέτες, οι άντρες είχαν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπαιρνε χαμηλή δόση σιλδεναφίλης και η άλλη placebo. Όλοι οι άντρες έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όχι υποχρεωτικώς και από στυτική δυσλειτουργία.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση, στους άντρες με υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, η σιλδεναφίλη εμπόδισε την αλλαγή του σχήματος της καρδιάς (η υπερτροφία αυτή κανονικά οδηγεί σε πάχυνση και διόγκωση του καρδιακού μυός).

Στους άντρες με άλλες παθήσεις το φάρμακο βελτίωσε την αποτελεσματικότητα με την οποία η καρδιά ωθεί αίμα προς την αορτή και τη χαλάρωση της καρδιάς ανάμεσα στους παλμούς.

«Πολύ λίγα φάρμακα από αυτά που χρησιμοποιούνται στην καρδιολογία επηρεάζουν αυτές τις παραμέτρους», είπε ο δρ Ισιντόρι. «Επομένως, δυνητικά μπορεί να είναι τεράστιος ο αντίκτυπος του φαρμάκου στην πρόληψη και την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας».

 

Ο δρ Ισιντόρι είπε ακόμα πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα άλλο εύρημα: με τις δόσεις της σιλδεναφίλης που πήραν οι εθελοντές δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου οπτικών διαταραχών και φωτοευαισθησίας, όπως συμβαίνει μερικές φορές με τις κλασικές δόσεις για τη στυτική δυσλειτουργία. Έσπευσε εντούτοις να προσθέσει πως επειδή οι μελέτες που εξετάσθηκαν είχαν διεξαχθεί αποκλειστικά σε άντρες, θα πρέπει να διερευνηθεί η τυχόν αξία του και για τις γυναίκες.

 

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σιλδεναφίλη και τα άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, χαλαρώνοντας τις πνευμονικές αρτηρίες και διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος σε τμήματα της καρδιάς, στα οποία είναι ελλιπής. Οι επιδράσεις αυτές, όπως λένε οι ειδικοί, δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, διότι αυτός είναι και ο τρόπος δράσης του φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία: διεγείρει τη ροή αίματος στο πέος και έτσι βελτιώνει τη στύση.

Η σιλδεναφίλη και για άλλα νοσήματα

Οι επιδράσεις της σιλδεναφίλης στην κυκλοφορία του αίματος είναι και ο λόγος που η ίδια ουσία είναι ήδη εγκεκριμένη για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ), ενώ δοκιμάζεται και για την αντιμετώπιση του φαινομένου Raynaud.

Η ΠΑΥ είναι μια σπάνια εξελισσόμενη νόσος που οφείλεται στην προοδευτική στένωση των πνευμονικών αρτηριών που συνδέουν τη δεξιά πλευρά της καρδιάς με τους πνεύμονες. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών και η δεξιά πλευρά της καρδιάς να λειτουργεί υπό αυξανόμενη πίεση για να μπορέσει να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες, προκαλώντας έτσι καρδιακή ανεπάρκεια.

Το φαινόμενο Raynaud είναι μια διαταραχή κατά την οποία οι αρτηρίες των άκρων συσπώνται έντονα κατά την επαφή με το ψύχος, με συνέπεια να διακόπτεται προσωρινά η ροή του αίματος και μετά να ξαναρχίζει.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της