Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μιχελάκης: Πολλαπλά οφέλη από την κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα

30/5/2013 5:22:28 μμ
O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει τα οφέλη για τα ταμεία και τους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους/πολίτες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνει τα οφέλη από την κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και για τα ταμεία και για τους φαρμακοποιούς και για τους ασφαλισμένους. Διαβάστε την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή:


"Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο φύλλο της 27ης Μαΐου, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.


Με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5 % για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία. Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερό ότι ακολουθείται μία άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλλουν φόρο στο ίδιο το κράτος.


Αντίθετα, με την κατάργηση του ΦΠΑ, τα οφέλη μπορούν να είναι σημαντικά και πολύπλευρα. Κατ? αρχάς θα μειωθεί η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, αφού θα απαλλαχθούν τα ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα μειωθεί αντίστοιχα και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Περαιτέρω οι ασφαλισμένοι θα επωφελούνταν πληρώνοντας μικρότερη συμμετοχή, αλλά και οι φαρμακοποιοί θα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, η κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνέβαλε στη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία είναι δυστυχώς συνυφασμένη με τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου ταλαιπωρώντας τους πολίτες.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα;"


Ο ερωτών Βουλευτής, Ιωάννης Μιχελάκης


Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ελεγκτές θα υποδύονται τους πελάτες για να εντοπίζουν παρατυπίες






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024